» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Чавдар Божурски свика епизоотичната комисия заради чумата по дребните преживни животни

06 August 2024 12:04, Miroslav Mitev
Emission of: District Sliven 3 weeks ago, number of readings: 178
Епизоотична0824

Заседание на областната епизоотична комисия се проведе днес в Сливен. То бе свикано от областния управител Чавдар Божурски във връзка с влошената обстановка в Гърция и Румъния по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни. В съседните страни са открити три огнища, като последното е на 10 км от южната ни граница.

Заседанието беше ръководено от заместник областния управител Фатме Мустафова. Участваха представители на държавни структури, както и на четирите общини. Те бяха запознати с издадената на 2 август заповед на областния управител Чавдар Божурски, който е председател на епизоотичната комисия.

Нормативният акт предвижда набелязване на мерки за недопускане на проникване на чумата по дребните преживни животни на територията на област Сливен и незабавно свикване на общинските комисии в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози и се въвеждат ограничения за тяхното придвижване с някои изрично посочени в заповедта изключения. Регламентирани са и случаите, при които се взимат проби от животните.

Д-р Димо Кондев, директор на Областна дирекция за безопасност на храните и секретар на комисията, информира присъстващите с набелязаните мерки за недопускане на разпространение на заболяването. Засега ситуацията в област Сливен е спокойна.

Затегнат е контролът по граничните пропускателни пунктове. Основните рискове за разпространение са нелегалната търговия и близостта на последното открито огнище с границата.

Чумата по дребните преживни животни засяга както домашните – овце и кози, така и дивите – сърни и елени. Заболяването се предава по въздушно-капков път. То не е опасно за хората, но води до тежки икономически загуби. Предвидени са обезщетения за стопаните при евентуалната поява на случаи у нас.

На територията на област Сливен се отглеждат около 70 000 дребни преживни животни. По-голямата част от тях са концентрирани в община Котел, следвана от Нова Загора, Сливен и Твърдица.

 

Пълния текст на заповедта на областния управител Чавдар Божурски ще намерите в прикачения файл.

Photos

Епизоотична0824-2

Files

Заповед - епизоотична [50.5KB]

Microsoft Word Document