» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Над 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в Гела

08 August 2024 09:38, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 weeks ago, number of readings: 570
Над 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в Гела

Най-възрастният от тях беше на 79 години, а най-младия на 6

 

Тридневният празник на гайдата и родовите традиции събра над 20 000 българи и гости от чужбина на Илинденските поляни над с. Гела. Двадесет и първото издание на Гайдарското надсвирване и събор донесе отличие и признание за 20 гайдари в 4 възрастови категории. Академичното жури начело с професор Милчо Василев имаше тежката задача да избере най-добрите гайдари не само на каба, но и на джура гайда. Включването на джура гайда в конкурса доведе и рекорден брой участници от Варна, Хасково, Кърджали, Горна Оряховица, Асеновград, Пловдив, Димитровград, Русе, София, Смолян и много други.

Цветомир Александров от гайдарски състав "Дунавски гайди" от Русе бе най-младият участник - 6 години, а най-възрастният бе Георги Червенков от Пловдив, на 79 години.

Стелиян Мазманянов от гр. Пловдив свири най-дълго на гайда. В състезанието се влючиха общо трима смелчаци и догодина ще бъдат поканени да се борят официално за рекорд на Гинес.

Традициите, фолклора, магичния звук на гайдата и красотата на Родопа планина доведоха хиляди хора, които освен на гайдарско насвирване се насладиха и на богата фолклорна програма събрана на две сцени в два вечерни и един дневен концерт. Десетки български занаятчии радваха с таланта си посетителите. Те имаха възможност да се докоснат и до чистата храна, произведена от български семейни ферми, както и да опитат обичаната от всички родопска кухня и чевермета.

По традиция третия и последен ден на събора доведе всички гелски родове за родова среща. Te извиха кръшни хора и се потопиха в магията на фолклора ни и традициите.

Безплатни демонстрации и уроци по сглобяване и свирене на каба гайда бяха също част от програмата. А безплатни паркинги и зони за къмпингуване, както и обществен транспорт през трите дни на събора бяха на разположение на всички желаещи да се включат в празника.

Най-големият гайдарски събор у нас се организира за 21-ви път, винаги в първия уикенд на месец август. Целта му е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепи предаването на традициите във фолклора ни, да осъществява обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин спомогне за запазване спецификата на инструмента.

Съборът е още една перла в короната на фондация „Наследство в бъдещето“, която организира и най-големитe събори в България – Национален събор на овцевъдите в България и Рожен - събор на народното творчество и животновъдство.

Photos

Над 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в ГелаНад 100 гайдари се бориха за отличие на Гайдарския събор в Гела