Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел

08 август 2024 14:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 244
Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел

С три напълно нови стенописи се сдоби град Котел тези дни. Те са от серията класически образци на котленската килимарска школа и носят звучните имена: „Фучилà“, „Сурвакниците“ и „Динени кори“.

 

Стенописите, които улесняват достъпа до местната култура, като я правят достъпна за всички, се извисяват на фасадите на средно училище „Георги Ст. Раковски“ и на Общинския медицински център в Котел. Те са изпълнени по проект: „Повишаване на атрактивността и съхраняване на природните и културно-исторически наследства на територията на Община Котел“ по Програма за развитие на селските райони, Процедура BG06RDNP001-19.597 – „МИГ Котел, Сунгурларе и Върбица”, а техен автор е Светлозар Янков – Sve.

 

Уличното изкуство, все повече се превръща в мощен инструмент за градско съживяване, а емблематичен пример за това, как то може да съживи градска зона е самата централна част на град Котел. През годините по нея работиха Станислав Трифонов – Nasimo, Светлозар Янков – Sve и други български автори. За кратко време творбите на авторите превърнаха сивите и занемарени градски пространства в живи платна на артистичен израз, а трансформираният Котел, вече впечатлява с колекцията си от стрийт арт изкуство, която е на световно ниво.

Община Котел

Снимки

Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел