» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел

08 August 2024 14:28, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 245
Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел

С три напълно нови стенописи се сдоби град Котел тези дни. Те са от серията класически образци на котленската килимарска школа и носят звучните имена: „Фучилà“, „Сурвакниците“ и „Динени кори“.

 

Стенописите, които улесняват достъпа до местната култура, като я правят достъпна за всички, се извисяват на фасадите на средно училище „Георги Ст. Раковски“ и на Общинския медицински център в Котел. Те са изпълнени по проект: „Повишаване на атрактивността и съхраняване на природните и културно-исторически наследства на територията на Община Котел“ по Програма за развитие на селските райони, Процедура BG06RDNP001-19.597 – „МИГ Котел, Сунгурларе и Върбица”, а техен автор е Светлозар Янков – Sve.

 

Уличното изкуство, все повече се превръща в мощен инструмент за градско съживяване, а емблематичен пример за това, как то може да съживи градска зона е самата централна част на град Котел. През годините по нея работиха Станислав Трифонов – Nasimo, Светлозар Янков – Sve и други български автори. За кратко време творбите на авторите превърнаха сивите и занемарени градски пространства в живи платна на артистичен израз, а трансформираният Котел, вече впечатлява с колекцията си от стрийт арт изкуство, която е на световно ниво.

Община Котел

Photos

Три нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в КотелТри нови стенописи, три нови килимени шедьоври в Котел