» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Община Сливен с поредно признание - получи награда за принос в достъпа на младите хора до култура

13 August 2024 11:23, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 3 weeks ago, number of readings: 210
Награда за култура Сливен

Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/ и Граждански институт връчиха Националните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура”. Община Сливен получи отличие в категория „Община“ за постоянните усилия, насочени към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез подкрепата на множество проекти и инициативи, както и чрез разработването и прилагането на стратегии в тази посока. Наградата прие заместник-кметът Пепа Чиликова, която благодари от името на кмета Стефан Радев за високото отличие.

„Щастлива съм, че тази награда я получаваме точно днес – в Деня на младежите. Тази награда е за всеки млад човек, който търси възможности да изследва своите артистични таланти, за всеки родител, който иска детето му да расте, заобиколено от богатство от културни преживявания и за всеки гражданин, който цени силата на културата да обединява и вдъхновява общността ни“, заяви Чиликова. Тя изрази своята признателност към целия екип на Общината, който работи неуморно, за да гарантира, че младите хора ще имат достъп до богата гама от културни дейности – от организирането на културни събития до подкрепата на местни таланти.

„Благодаря на културните институти в Сливен, читалищата, детските градини, училищата, Младежки дом-Сливен и на всички наши партньори, с които осъществяваме събитията от богатия ни културен календар“, каза още заместник-кметът. В заключение тя обеща, че Общината ще продължи да работи неуморно, за да гарантира, че младите хора ще имат и в бъдеще безпрепятствен достъп до културата.

Наградите се организират по повод 12 август, който е обявен от ООН за Международeн ден на младежта и са под патронажа на Министерството на културата. Събитието се състоя в Експозиционен център „Флора“ в Бургас.

Националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира през 2013 година с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура. Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

Photos

Награда за култура СливенНаграда за култура СливенНаграда за култура Сливен