» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стартира „Българският Тур дьо Франс“ – 5 дневна колоездачна обиколка на България за спортисти от страната и чужбина

13 August 2024 13:30, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 weeks ago, number of readings: 274
pixabay.com

На 24 август 2024 г., на площад „Св. Александър Невски“ в центъра на София ще бъде даден старт на 71-вата Международна колоездачна обиколка на страната. На спортното събитие, което ще се проведе от 24 до 29 август, ще участват 18 чужди и 4 български отбора, които ще се състезават в 4 категории: най-добро време, най-активен състезател, най-добър катерач, и най-добро време за млад състезател (до 23-годишна възраст).

Освен участието на общините: София, Троян, Казанлък, Бургас, Приморско, Сливен и Габрово, основните организатори на обиколката са:

Българската федерация по колоездене (БФК), Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма и Столична Община. Генерален спонсор на БФК в изпълнението на спортното събитие е застрахователното дружество ДЗИ.

„Преди 4 години заедно с Българската федерация колоездене възстановихме едно от най-значимите колоездачни състезания за професионалисти в България, което в продължение на общи усилия успяхме да възвърнем. Вярвам, че освен в модерен спорт, колоезденето се превърна в кауза за по-добър начин на живот и съм искрено щастлив, че все повече млади хора и деца намират удоволствие в него. Благодарен съм на БФК, че успя за тези години да запали отново искрата и любовта към този спорт, която виждаме не само в обхвата на професионалните състезания.", сподели Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Тази година спортния форум съвпада със 100-годишния юбилей от първата колоездачна обиколка в България.

„През 1924 г. група ентусиасти поставят началото на нашия спорт в страната. Събират се в София и тръгват за Враца. И ето, 100 години по-късно, традицията на колоезденето в България продължава и е една от най-уважаваните и популярни дисциплини“ – казва Евгени Балев, председателят на БФК. „Тази година програмата е доста по амбициозна, спрямо тази отпреди 100 години, и се надявам на публиката да им хареса“.

Видео: https://youtube.com/playlist?list=PLHMuEoZT_ka-SiQBrMzZG_1bRPuwinSvd&si=Bk7DIU8X1NvpTxS9

По време на първия ден, 25 август, колоездачите ще стартират от София и ще завършат състезанието в Троян. На 26 август обиколката е до Казанлък, на 27 август трасето е до Бургас, на 28 август - до Сливен, а на 29 август по време на кулминацията на състезанието, големият финал ще се състои в Габрово.

На всеки етап водещите в различните категории ще получават специална лидерска фланелка. Жълтата фланелка на ДЗИ обозначава текущия лидер в генералното класиране. Бялата фланелка е с подкрепата на двете министерства – спортното и на туризма и ще се връчи на най-бързият колоездач, под 23-годишна възраст. Лилавата фланелка, предоставена от Триглав - Еделвайс, ще носи състезателят, събрал най-много точки по време на премии за активност, а фланелката „на точки“ от Hyundai Bulgaria ще бъде носена от най-добрият катерач, преминал сложните планински пътища.

Ден преди официалния старт, на 24 август, на площад „Св. Александър Невски“ в София ще се проведе предварителен етап с дължина от 1 км. около катедралния храм. Резултатите от този пролог, на който широката публика също е поканена, ще решат стартовите позиции за участниците в истинското начало на колоездачния тур, стартиращ на следващия ден.

Обиколката на България не е обикновено спортно събитие – тя е празник за издръжливостта и духа. Зрителите ще имат възможност да се насладят на изключителни спортни постижения и да преоткрият красотите на България. Министерството на туризма ще осигури фото-корнъри за всеки етап от състезанието, чрез които публиката ще може да запечата незабравимите моменти от състезанието.

Повече информация ще откриете на: 71ва Обиколка на България (bgcf.bg)

ДЗИ е дружеството с най-дълъг опит на българския застрахователен пазар, основано през 1946 г. Вече 78 години компанията е лидер в застраховането, а от 2007 г. насам получава подкрепа и на международно ниво, като става част от белгийската банково-застрахователна група KBC. ДЗИ разработва и предлага пълна гама продукти в направленията Общо застраховане и Животозастраховане, както и продукти, свързани с покриване на здравни рискове.

ДЗИ и БФК традиционно подкрепят колоезденето в България, вярвайки че велосипедът е не само екологичният, икономичният и здравословният начин за придвижване на съвременния човек, но и приятен начин за отмора.