Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Опело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в Несебър

16 август 2024 09:36, Канцелария (Сливенска Митрополия)
Излъчване: Митрополия Сливен преди 2 седмици, брой четения: 1767
Опело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в Несебър

На 14 август в навечерието на празника Успение Богородично Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений отслужи Празнична вечерня с чина на Опело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в град Несебър.

С митрополита съслужиха: архимандрит Димитрий - протосингел при Сливенска света митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, ст. ик. Емилиян Михайлов - архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, епархийските духовни надзорници - прот. Панайот Сотиров и прот. Атанас Чулаков, ст. ик. Петър Косев - председател на храма, и свещеници от околията.

В центъра на храма бе поставена Богородичната плащаница, а събраните около нея духовници и певци заедно изпяха стиховете на Богородичното Опело.

След Опелото владиката, придружаван от вицеадмирал Митко Петев, адмирали от военноморските сили на Република България, заедно с многобройния народ и свещениците в литийно шествие понесоха Богородичната плащаница и Несебърската чудотворна икона на Пресвета Богородица “Владетелка на живота”, която носиха българските моряци. Литията се спря на брега на морето и на кораба “Св. Св. Кирил и Методий”, който е и първият български кораб, стигнал до Антарктика. Владиката отслужи молебен и благослови българските моряци. След което духовниците и миряните се върнаха обратно в храма, и положиха светата плащаница на кувуклия, за да могат всички да Й се поклонят.

В края на богослужението митрополитът се обърна към народа със слово за Пречистата Владичица.

Снимки

Опело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в НесебърОпело на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" в Несебър