Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Навършват се 154 години от учредяването на читалище "Единство" в село Жеравна

16 август 2024 16:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 466
Навършват се 154 години от учредяването на читалище "Единство" в село Жеравна

Навършват се 154 години от учредяването на читалище "Единство" в село Жеравна, съобщиха от Исторически музей – Котел, музейни експозиции Жеравна.

 

То е създадено на 15 август през 1870 година. Идеята за този просветен и духовен център е на жеравненеца Петър Хаджи Димитров, който учи в Робърт колеж в Цариград. Първото заседание се провежда на 25 август 1870 година, на което присъстват 30 души. Избран е и първият председател на читалище „Единство“ – поп Стефан Вълков. Членове и основатели на читалищната дейност и дело са 48 души. Първият устав на читалището е приет на 30 август 1880 г., като първата точка гласи: „Читалището под название „Единство“ има за цел сближаването на всички селяни и въдворение по между им, любов и съгласие.“

 

Читалище „Единство“ се помещава във взаимното училище, дюкянът на Хаджи Драган, Димчовото кафене и други сгради, които били подходящи за основната му дейност. През 1904 г. читалищните дейци откупуват дворно място, но средствата им не достигат за сграда. Постройката на читалищната сграда с театрален салон е изградена благодарение на родения в Жеравна инж. Васил Ранков, който дарява средства за проекта, строежа и оборудването на читалището. Сградата е завършена през 1939 година и е осветена през 1940 година.

В следосвобожденския период до днес читалище „Единство“ запазва своя облик и дейност и успява да съхрани материалното и нематериално културно наследство на Жеравна, като го предава на поколенията.

 

Информацията е публикувана на страницата на Исторически музей – Котел, музейни експозиции Жеравна в социалните мрежи под името: „Музеи Жеравна“. Тя съществува от месец май, т.г.

КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА В СЛИВЕН ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА