» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

AMD публикува своя доклад за корпоративна отговорност 2023-24

22 August 2024 09:05, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 week ago, number of readings: 277
AMD logo

— Компанията се фокусира върху намаляване на въглеродните емисии, сътрудничество в индустрията и програмите за развитие на служителите си —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 21 август 2024 г. — Днес AMD (NASDAQ: AMD) публикува своя годишен доклад за корпоративната отговорност (CR), описващ напредъка към своите стратегически цели за корпоративна отговорност през 2023 г. AMD фокусира усилията си върху ключови въпроси, които имат най-голямо въздействие върху нейния бизнес и общество, включително екологична устойчивост; дигитално въздействие; разнообразие, принадлежност и включване; и отговорност към веригата за доставки.

 

Основните моменти за 2023 г. включват:

Екологична устойчивост

• Чрез холистичен подход към дизайна на чипове, съсредоточен върху производителността и енергийната ефективност, AMD доставя широка гама от изчислителни продукти за цялостна AI инфраструктура. Иновации като чиплетната архитектура, въведена от AMD, могат да се справят с предизвикателствата, свързани с устойчивостта по време на употребата на продукта, както и в производствения процес. Например, производството на процесори AMD EPYC™ от 4-то поколение с до 12 отделни изчислителни чиплета вместо една монолитна матрица спести ~132 000 метрични тона CO2e през 2023 г. с по-малкото количество произведени заготовки (т. нар. вафли), AMD също така продължава да напредва по отношение на целта си да осигури 30 пъти подобрение на енергийната ефективност за процесори и ускорители, захранващи сървъри за HPC и AI от 2020 г. до 2025 г., а решенията на AMD дават живот на повече от половината от топ 50 от най-енергийноефективните суперкомпютри на най-новия списък Green500.

• AMD проектира изчислителни продукти с AI и висока производителност, за да помогне на клиенти и партньори да се справят с някои от най-трудните предизвикателства в света, като същевременно постигат целите си за устойчивост. Тъй като AI се превръща в доминиращо работно натоварване, решенията на AMD помагат на операторите на центрове за данни да модернизират инфраструктурата си, за да се справят с предизвикателствата, свързани с пространството и консумацията на енергия. Например, един сървър EPYC™ от 4-то поколение може да замени пет сървъра от предишни поколения, намалявайки пространството в стелажа със 70%, като същевременно консумира 65% по-малко енергия.

• В своите операции AMD е намалила въглеродните емисии с 24,5% от 2020 г. насам. През 2023 г. AMD е произвела 40% от енергията си, използвана от възобновяеми източници, спрямо 18% през 2020 г. Във веригата на доставки партньорите на AMD, произвеждащи чипове, намалиха общото ползване на вода при производство на заготовки чрез увеличаване на използването на рециклирана вода с 34% (2022-2023 г.).

 

Ускоряване на научните разработки и STEM образованието

• От 2020 г. над 150 университета, изследователски институции и организации с нестопанска цел са получили дарени AMD технологии чрез AMD AI и HPC фонда и STEM инициативи, облагодетелствайки приблизително 61 милиона души чрез научни изследвания и образование. Като част от тези усилия през 2023 г. AMD направи дарения на институции, работещи в области като AI и машинно обучение и изследвания на приложения, включващи AI в научни приложения и различни HPC и AI инициативи за преподаване и обучение.

• Компанията също така продължава да разширява STEM образованието (Наука, технологии, инженерни специалности и математика) с програмата AMD Learning Labs и създаде нова лаборатория в университета Мейнуут в Дъблин, Ирландия. В допълнение към технологиите и финансирането, служителите на AMD по целия свят осигуряват наставничество и практическо обучение със студенти чрез различни програми и събития.

 

В помощ на хората и общностите

• AMD подкрепя служителите да вършат най-въздействащата си работа, предлагайки възможности за развитие, ангажираност и принадлежност. Водени от тези усилия, в едно вътрешно проучване на компанията за 2023 г., 92% от служителите казаха, че AMD създава среда, в която хора с различен произход могат да успеят.

• През 2023 г. AMD стартира програмата В помощ на жените в технологиите, всеобхватно учебно изживяване, предназначено да даде възможност, да задържи и подкрепи служителките от AMD в техните технически кариери. Програмата беше завършена от над 230 жени през първата си година и се разширява с допълнителни групи през 2024 г. AMD също посрещна първата си група ветерани чрез програмата Да наемем нашите герои през 2023 г.

• Служителите на AMD от цял свят регистрираха над 25 000 часа доброволческо време чрез индивидуални и екипни дейности през 2023 г.

 

Силни партньорски отношения

• AMD култивира силни партньорства в своята верига от стойности, за да постига все по-добри резултати по отношение на правата на човека, екологичната устойчивост и устойчивостта на веригата за доставки. През 2023 г. AMD разшири усилията за смекчаване на неблагоприятните въздействия върху правата на човека, където е възможно. В съответствие с целите на компанията, 84% от доставчиците-производители на AMD са преминали одити на Responsible Business Alliance между 2020-2023 г.

• AMD продължава да работи в тясно сътрудничество с доставчиците, за да разшири образованието и ресурсите по въпросите на околната среда и човешките права. През последните три години 95% от производствените доставчици на AMD в Малайзия, Тайван и Япония, които работят с трудови агенти за наемане на работници мигранти, са присъствали на семинара на RBA за предотвратяване на принудителния труд.

 

За да научите повече за тези и други актуализации на корпоративната отговорност, разгледайте пълния доклад отчет за 2023-24 г. тук.