Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен вече има обучен специалист за работа със системата BG-Alert

22 август 2024 14:29, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 231
Снежана Кънева

Служител на Община Сливен премина през обучението за работа със системата за pанно известяване - BG-Alert. Това е Снежана Кънева - главен експерт в Отдел “Сигурност и управление при кризи. Обученията се извършват от Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на база заявеното желание от кметовете на общини. Системата работи с мрежата на мобилните оператори и съобщенията й достигат до хората чрез мобилни телефони, таблети, някои смарт часовници. Обучените ще имат право да създават съобщения за опасност. Ползването на системата не е задължително, а препоръчително.

“Системата ще се използва при наличие на информация, че може да се случи някакво бедствие, когато се е случило бедствие или когато трябва да се дадат препоръки за населението къде и какво да се прави. Ако бедствието е на наша територия, съобщението ще бъде конкретно за тази територия. Ние трябва да направим прецизен текст, който да достигне до всеки човек, който се намира в застрашената част, или да бъде информиран за това, което е потенциална заплаха за сигурността на хората, инфраструктурата, околната среда и всичко, което е свързано с възникване на някаква криза ”, каза Кънева.

Тя уточни, че ще предложи на кмета Стефан Радев да се сформира работна група и при формулировката на съобщението да се включат психолог и филолог. Текстът трябва да бъде разбран от хората и да не предизвика паника сред населението. След идентифициране на опасността, Общината трябва да информира Главна дирекция “Пожарна безопасност на населението”, че има такова събитие. Текстът със съобщението за населението се изпраща към Министерството на електронното управление, от където имат ангажимент да го разпространят чрез мобилните мрежи. Законодателят е предвидил допълнителна възможност за оповестяване и чрез други средства - камбанен звън, сайтове, от врата на врата и др.

Снимки

Снежана Кънева удостоверение BG-Alert