» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Двудневен празник „ЕКО кошница, моля!“ събира в Елхово производители, преработватели и любители на чистите местни храни

28 August 2024 10:51, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 5 days ago, number of readings: 206
„ЕКО кошница, моля!“

Детски кулинарни ателиета, концерти, песни и танци ще веселят жителите и гостите на Елхово на 6 и 7 септември 2024 г.

Двудневният празник "ЕКО кошница, моля!" ще представи в град Елхово производители и преработватели от региона, които отглеждат, преработват и използват здравословни местни и органични храни. Събитието е част от проекта „ЕКО кошница, моля!“, по който МИГ – Елхово – Болярово е партньор. На 6 и 7 септември градът ще бъде домакин на кулинарни демонстрации с произведени в региона продукти, детски ателиета, концерт на народната певица Лилия Семкова, песни и танци на детски фолклорни ансамбли.

Сред участниците са производители на чист пчелен мед и пчелен прашец от района на Елхово, майстори на сирене, кашкавал и кисело мляко от местни мандри, производители на месни продукти и колбаси, на биологично отгледани шипки, екологично чисти плодове и зеленчуци, ще бъде представена и ферма за регенеративно земеделие - отглеждане на сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата, без оран, копане, обработки, фрезоване. Фермите са на територията на общините Елхово, Болярово и Тунджа. Част от производителите са потомствени земеделци, но има и млади семейства, които след дълги години гурбет в чужбина са решили да се посветят на фермерството и производството на чисти, натурални храни.

Детски кулинарни ателиета ще учат децата да приготвят храни с продукти като сирене, кашкавал, плодове, зеленчуци, колбаси. Участниците в ателието за българска народна шевица ще се учат да шият традиционни за Елховския край бродерии - ръчна бродерия с битови български мотиви. Друго ателие ще предложи занимания по изработване на поздравителни картички и други изделия от хартия.

Успоредно със събитието ще се проведе и дванадесетото издание на празника на традиционната тракийска баница „Баница вита, два пъти превита”. И тази година ще бъдат представени десетки видове баници, приготвени по автентични рецепти, а програмата ще е наситена с фолклорни изпълнения. Традиционният конкурс за най-вкусна баница ще бъде журиран от Ути Бъчваров.

Проектът „ЕКО кошница, моля!“ e за съвместни действия за транснационално сътрудничество и се реализира в партньорство от три български и пет словенски местни инициативни групи. Партньори от българска страна са МИГ Тунджа (водеща организация), МИГ Елхово-Болярово и МИГ Балчик-Генерал Тошево. Словенски партньори са МИГ Горна Савиня и долината Шалек, МИГ От Похорие до Бохор, МИГ Обстолие в Козянско, МИГ Разноликост подежеля, МИГ Сподние Савинские долине. Проектът е насочен към приобщаването на производители, преработватели и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

Проект „ЕКО кошница, моля!“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: „Европа инвестира в селските райони“ съгласно Административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г.

 

Заповядайте!

Photos

„ЕКО кошница, моля!“