» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Община Сливен дари средства за подпомагане на дейността на Планинската спасителна служба към БЧК

30 August 2024 10:43, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 days ago, number of readings: 154
Сините камъни

За последните две години общинската управа в Сливен дари общо 10 000 лева на Планинската спасителна служба към БЧК в града.

Средствата са вложени за подобряване на условията в Поста на службата на Карандила, където спасители дават дежурство в събота и неделя. Закупени са и части за джипа с висока проходимост, който спасителите използват.

Членовете на отряда имат ангажимент за оказване на помощ на бедстващи в един доста голям район в Източна Стара планина - от Чумерна до Емине. Дейността им е изцяло на доброволен принцип. Те са минали през съответна подготовка за тази дейност. Спасителите имат различни професии. Това, което ги обединява да отделят време и сили е любовта им към природата, планината и най-вече грижата за туристите. Тези хора понякога претърпяват различни инциденти и се нуждаят от квалифицирана помощ, най-често при трудни теренни условия и усложнена метеорологична обстановка.

Планинската спасителна служба в Сливен е създадена преди 62 години. За това време през отряда са преминали десетки доброволци. Понастоящем активно в тази дейност са ангажирани 12 спасители.