» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Чавдар Божурски проведе консултации за РИК

31 August 2024 12:19, Miroslav Mitev
Emission of: District Sliven 16 hours ago, number of readings: 49
Консултации-РИК

Консултации за сформиране на състава на Районна избирателна комисия (РИК) за изборите за Народно събрание на 27 октомври се проведоха днес в Областна администрация Сливен. Те бяха ръководени от областния управител Чавдар Божурски.

Участие взеха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции. Главният секретар на Областна администрация Сливен Кирил Аврамов и техническият екип провериха документите на упълномощените лица, които бяха допуснати до консултациите.

Чавдар Божурски информира участниците, че съгласно решение на Централната избирателна комисия броят на членовете на РИК е 13, разпределени в съотношение: Коалиция „ГЕРБ – СДС“ - 4 членове, Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ и Политическа партия „Възраждане“ - по 3 членове, Политическа партия „Движение за права и свободи“, Коалиция „БСП за България“ и Политическа партия „Има такъв народ“ – по 1 член.

Бяха направени две предложения за председател – Росица Тодорова от името на ГЕРБ, и Елизабет Кендерян от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Представителите на партиите и коалициите се обединиха около идеята РИК да има четирима заместник-председатели. Издигнати бяха три кандидатури за заместник-председатели. От ДПС предложиха Севда Юмерова, от „БСП за България“ – Мария Чомпова, а от ИТН – Ирина Янкова. Две бяха и номинациите за секретар на РИК – Сребрина Ганушева от „Възраждане“ и Станимир Влахов от ДПС.

Предвид невъзможността да бъде постигнато съгласие между партиите и коалициите за състава на РИК, областният управител Чавдар Божурски уведоми участниците, че ще изпрати документите за проведените консултации до Централната избирателна комисия.

Photos

Консултации-РИК2