Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски свика комисията по безопасност на движението в навечерието на 15 септември

11 септември 2024 12:36, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 246
Комисия-безопасност1

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе днес в Областна администрация Сливен. То беше председателствано от областния управител Чавдар Божурски, който е председател на комисията. Чрез видеоконферентна връзка участие взе и представител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Темата за пътно-транспортният травматизъм и безопасността на движенето става все по-актуална, а статистиката - все по-тревожна“ – подчерта областният управител Чавдар Божурски. Той представи обобщени данни от Министерство на вътрешните работи и Национален статистически институт.

Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Сливен, изнесе актуална информация за пътно-транспортните произшествия в областта през второто тримесечие на 2024 година. От 1 април до 30 юни са регистрирани общо 118 ПТП, като 31 от тях са тежки. Загиналите са 5, а ранените - 35.

Акцент в заседанието на комисията бяха превантивните дейности преди началото на новата учебна година на територията на област Сливен. Инспектори на МВР са обходили районите на училищата и са изготвили предписания. Освежена е пътната маркировка около детските и учебните заведения.

Предвидени са засилено полицейско присъствие на 16 септември, както и мерки срещу неправилното паркиране около училищата. Полицейски служители ще участват в родителски срещи в началото на учебната година. Основният проблем, за който ще се търси съдействие, е рискът от употребата на индивидуални електрически превозни средства (т. нар. тротинетки) от страна на децата.

Представители на общините и Областно пътно управление докладваха за извършените дейности, свързани с пътната безопасност в навечерието на учебната година. Комисар Димитър Кикьов, началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР, съобщи, че в област Сливен няма настъпили тежки пътни произшествия, причинени от състоянието на пътната мрежа. Коментирана беше и подготовката на водачите, включително увеличеният брой неграмотни шофьори с издадени извън страната свидетелства за управление.

В дневния ред на заседанието на комисията бе включено представяне на книгата „Пътни катастрофи“ на бившия началник на сектор КАТ в Сливен Николай Колев. „Искам да изкажа искрени благодарности на областния управител Чавдар Божурски, с когото доста години работихме заедно. Без неговата инициатива това представяне нямаше да се случи“ – каза Колев. Той съобщи, че средствата от благотворителната продажба на книгата ще се предоставят на семействата на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Снимки

Комисия-безопасност2Комисия-безопасност3Комисия-безопасност4