Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

17 септември 2024 09:24, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 250

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Министър-председателят Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка, за да бъдат събрани допълнителни данни, ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата. Министърът на земеделието и храните Георги Тахов изтъкна, че са направени постъпки пред Европейската комисия, така че за първи път България да се възползва от кризисния резерв за сектор „Земеделие“. В срещата участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията.