Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план се очаква да старират до края на 2024 г.

18 септември 2024 14:17, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 289
Зам.-министърът на земеделието Лозана Василева

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер на БТА заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

 

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

 

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, свързани с плащане на площ и животни. Участват лектори от Министерството, Националната служба за съвети в земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

 

По време на обученията експертите акцентират на новите моменти и изискванията към земеделските стопани при изпълнение на системата от предварителни условия, необходимите документи, срокове и санкции при неспазването им. На земеделските стопани се разясняват и Системата за електронни услуги и Системата за мониторинг на площ, посочи зам.-министърът.

 

"Целта е да минимизираме проблемите през предстоящата кампания при проверките на място. Основно проблемите са от недоброто познаване на изискванията и какви документи и регистри следва да се спазват. Има трудности и с прилагането на Системата за електронни услуги, които са също в посока недоброто познаване на възможностите ѝ", каза още Василева.

Източник: БТА
кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус
Снимка: Мира Безус, БТА