Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Български и чуждестранни визуални артисти се събират в село Градец за деветото издание на Водна кула арт резиденция

19 септември 2024 08:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 302
Water Tower Art Fest

За поредна година фестивалът Water Tower Art Fest, стартирал като артистична инициатива на Ния Пушкарова за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще облагородява пространства, хора и различни общности, привличайки в тази мисия съвременни артисти от цял свят.

Водна кула арт резиденция (ВКАР) е естествено продължение на Water Tower Art Fest – фестивал, привлякъл в България над 80 артистични предложения в областта на съвременното изкуство - живопис, скулптура, видео и фото инсталации, пърформанси - идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Бразилия, Индия, Канада, САЩ и Япония. Водна Кула Арт Резиденция предлага обмен на опит с чуждестранни експерти и поле за развитие на социално ангажирано изкуство. Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на Водна кула арт резиденция е да продължи зададения тон и традиция: творческото развитие на артистите и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и на специфична локация.

Деветото издание на Водна кула арт резиденция тази година се провежда от 20 до 25 септември в село Градец, близо до китния град Котел. В нея ще вземат участие артисти от България, Турция и САЩ, с ментори от България.

Чрез изследвания, потапяне и сътрудничество с местната ромска общност, участниците ще имат възможност да взаимодействат с ментори, да споделят знания и да обменят опит, което ще доведе до създаването на въздействащи арт инсталации и ще предизвика социална промяна чрез изкуството като инструмент за интеграция и демократизация.

По време на Резиденцията участниците ще работят с ромските деца и младежи, заедно ще участват в арт работилница по рециклиране на отпадъци, от които ще създават произведения на изкуството, ще майсторят арт-печати, ще представят своите произведения в изложби и ще участват в музикални програми. Това са съвременните артисти: Йохана Хер от САЩ, която работи в сферата на скулптурата и модерния дизайн, съосновател е на Daughters Rising, неправителствена организация срещу трафика на хора в Тайланд; Емине Гьорче Демирбаш от Турция, която работи в сферата на грънчарството и реставрацията; Боян Аврамов - музикант и социален артист и Валери Андреев - 3D артист от България.

Резиденцията ще стартира на 20 септември с творчески работилници за най-малките по рисуване и пърформанс и музикална програма, миксирана от DJ YvesО.

Ментори са Ния Пушкарова – пърформанс интеракция и Боян Аврамов – перкусии.

Тази година в Резиденцията акцент ще са лекциите за ученици от 11 и 12 клас на Валери Андреев. Той работи в сферата на разработката на компютърни игри и софтуери. Опитът му включва както компютърни игри, така и смесена/виртуална реалност и общите им широки приложения, които варират от развлекателни дейности до образование- тренировки и помощни средства в специализирани среди като инженерството, медицината и изкуството.

Лекциите, които ще се проведат на територията на с. Градец и ще бъдат с цел въведение в програмирането (с компютърния език C#) и разработката на компютърни игри за абсолютно начинаещи посредством софтуера за разработка Unity 3D.

Лекциите по програмиране на C# и разработка на игри в Unity 3D, ще бъдат независими и могат да бъдат посетени поотделно, но участниците са насърчени да присъстват и на двете, тъй като двата типа лекции силно комплиментират един друг и подпомагат участниците да си представят материята двустранно- от една страна кодът като средство за калкулация и задаване на задачи, а от друга- гейм енджинът, като средство за визуализация и интеракция с дигиталните 3D елементи.

Кандидатите може да се запишат за посещение на имейл watertowerartfest@gmail.com и не е нужно да са запознати с материята- нито с програмирането, нито с разработката на игри, но е силно препоръчително да имат поне елементарни познания по английски език, защото софтуерът и синтактичните особености на компютърния език го изискват.

Резултатите от Резиденцията ще бъдат представени на голяма изложба, която ще бъде открита на 25 септември в село Градец.

Деветото издание на Водна кула арт резиденция се реализира от сдружение „ИМЕ“ по програма „Визуални изкуства“ - 2024 на Министерство на културата и в партньорство с Община Котел.

***

Повече информация може да видите тук:

https://www.facebook.com/watertowerartfest

https://www.instagram.com/water_tower_art_fest/

Снимки

Water Tower Art FestNia Pushkarova