Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Извършва се ремонт на фасадата на митрополията в Сливен

20 септември 2024 14:18, Канцелария (Сливенска Митрополия)
Излъчване: Митрополия Сливен преди около 1 месец, брой четения: 470
Извършва се ремонт на фасадата на митрополията в Сливен

Извършва се ремонт на фасадата на митрополията в Сливен. Това каза днес пред журналисти Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений. Причините за ремонтните дейности са компрометираният покрив, скъсани връзки с улуците, спукани тръби в подземието на сградата, обясни той.

 

Прави се измазване, без конструктивни нарушения на фасадата, както и почистване на бигора (шуплеста варовита скала, която се използва за строеж и облицовка).

 

Митрополитът допълни, че се обмисля и поставянето в двора на малък параклис, който ще хармонизира изцяло със сградата.

 

Постройка в съседство на митрополията, която е нейна собственост, ще бъде ремонтирана. Намерението на владиката е тя да стане културно-просветен център, който да се използва за неделно училище, за социалния и културно-просветния отдел на митрополията и всички дейности, свързани с духовната просвета сред децата и подрастващите.

 

Сградата на митрополията е построена през 1933 – 1939 г. по проект на архитект Захари Илиев и е паметник на културата.През декември, м.г. в Сливен бе валидирана пощенска марка, на която е изобразена сградата.

 

В момента се извършват и ремонти в няколко храма в епархията, каза още Негово Високопреосвещенство. На 22 септември предстои освещаване на новия храм "Рождество Богородично" в гр. Средец, Бургаска духовна околия.

 

Ремонтни дейности се извършват и в Поморийския манастир, където свещеник Атанас Чолаков временно изпълнява задълженията на игумен, каза още владиката. Досегашният игумен Йеротей, който беше кандидат за Сливенски митрополит, все още се намира в Рилския манастир по решение на Светия синод.

 

"Целта ни е манастирът да придобие вид, който подобава за Света обител", посочи митрополит Арсений. "Това включва да се изографиса манастирският храм, за което имаме проект. Зографите са от Айтос и са изографисвали голямата трапезария в Бачковския манастир, както и част от манастирското крило. Ще започнат работа в манастирския храм "Св. Георги" в началото на зимата. Ще бъде облагородено дворното пространство, ще бъде възобновена манастирската трапезария, ще се направят портата и оградата. Очакваме след обновлението манастирът да стане един духовен оазис в нашата епархия, защото е един от емблематичните и за страната."

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимки: Велина Василева, БТА

Снимки

Извършва се ремонт на фасадата на митрополията в СливенИзвършва се ремонт на фасадата на митрополията в СливенИзвършва се ремонт на фасадата на митрополията в СливенИзвършва се ремонт на фасадата на митрополията в Сливен