Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Забрана за изграждане на ВЕИ върху плодородни земи одобри комисията по земеделие в НС

05 май 2011 11:39,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1852
001

Парламентарната комисия по земеделие одобри на второ четене поправки в Закона за опазване на земеделски земи. Председателят на комисията Десислава Танева заяви, че с промените се забранява върху най-плодородните селскостопански земи – от първа до четвърта категория, да се изграждат централи за електричество от слънчева енергия. Пред тази забрана ще се изправят инвеститорите във фотоволтаични /ВЕИ/ проекти, ако поправката бъде гласувана и в парламента.

С гласовете на ГЕРБ комисията е приела слънчевите централи да се допускат само върху неполивни земи от пета до десета категория или върху такива, които не са определени като земеделски. Изключение се прави в случаите, когато инсталацията произвежда зелена енергия за собствени нужди.

”Фотоволтаичните централи покриват голяма площ, която впоследствие не може да се обработва”, аргументира поправката Десислава Танева. По думите й вятърните генератори не създават такъв проблем, защото при тях се налага промяна на предназначението на много по-малка площ, която е необходима за поставяне на основите на турбината.

Промяната на предназначението на земите да става невалидно, ако до 3 месеца собственикът или инвеститорът не платят дължимата държавна такса, искат в сектора. Предприемачите ще разполагат с 3 години, за да получат строително разрешително, и с 6 години, за да стартират строителството, преди да се обезсили решението за изваждане на земите от земеделския фонд.