Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза 116 години от обявяване Независимостта на България

22 септември 2024 13:04, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 седмици, брой четения: 295
Независимост

С тържествен ритуал по издигане на националния флаг Сливен отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България. Денят събра жители и гости на града на площад „Хаджи Димитър“. В словото си кметът Стефан Радев подчерта, че с обявяването на Независимостта България вече сама определя своите бъдеще и развитие.

„На 22 септември 1908 година в България не гърмят пушки, не падат убити, не избухва война. Това събитие е внимателно подготвено, проведено, защитено по дипломатически път от правителството на Александър Малинов. Но това събитие не би било възможно без 3 март 1878 година, без 6 септември 1885 година, без хилядите знайни и незнайни жертви, които България даде по пътя на националното си освобождение. Не би било възможно без хайдушкото движение, без четите, без комитетите, въстанията, Опълчението, Сръбско-българската война. Скъпа и свидна цена плати България за своята независимост, за най-пълното изпълнение на завета на Левски – да бъдем равни на другите европейски народи“ каза кметът.

Той подчерта, че като сливналии няма как да не сме горди, че градът ни е в сърцето на всички етапи на борбата за национално освобождение. „Не можем да изброим всички наши герои, но не можем да не споменем великия войвода Хаджи Димитър“.

„През 1908 година са изминали 30 години от Освобождението на България, 30 години на всестранен напредък – стопански, културен, военен, образователен, политически. България се превръща в една от силните държави в Европа. Няма как да не дойде и времето да се възстанови в пълен размер и достойнството на българския народ и да бъде обявена Независимостта. Историята ни дава важни уроци за това, че трябва да пазим и почитаме паметта на всички онези, които са се борили за Независимостта на България, но и заради това, че независимостта върви ръка за ръка с отговорността. След 1908 година България не само ще може самостоятелно да определя фискалната си, данъчна и митническа политика, но ще може самостоятелно да сключва военни и политически съюзи. Както знаем от историята, това не винаги е успешно. Затова трябва да помним тези уроци – да пазим и почитаме нашите герои и да работим обединени за просперитета на нашата България и българския народ. Да живее свободна и независима България! Честит празник, скъпи съграждани!“, завърши Стефан Радев.

Той поднесе венец в знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха също народните представители Десислава Танева, Климент Шопов и Хюсеин Хафъзов, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, директорът на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ д-р Николай Сираков. Венци и цветя бяха поднесени от името на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Арсений, от името на народния представител Татяна Султанова и от името на директора на Областна дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков. Цветя поднесоха също учебни заведения в Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества, граждани.

След церемонията пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев заяви, че събитията от 1908 година са още едно доказателство, че българите са потомци на славни личности. Той допълни, че обединени трябва да работим за развитието на страната си, защото България е над всичко.

Празникът продължи с концерт на сливенския Ансамбъл за народни песни и танци.

Организатори на събитието бяха Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Снимки

НезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимостНезависимост