Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Димитър Митев бе гост на откриването на академичната година на ТУ - София в Сливен

24 септември 2024 11:20, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 3 седмици, брой четения: 247
Otkrivane

Обединената структура на софийския Технически университет – „Факултет и Колеж – Сливен“ днес отвори врати за началото на академичната година. Дворът на образователната институция се изпълни със студенти, техните семейства и официални гости.

Приветствие към всички отправи ръководителят на обединеното звено доц. д-р Ваньо Иванов. Той подчерта, че повече от шест десетилетия академичната общност в Сливен отваря вратите си за младите хора, желаещи да се обучават и да се развиват в областта на инженерството и педагогиката.

„Днес отправяме поглед с удовлетворение от свършеното и с оптимизъм и вяра в собствените сили. Убеден съм, че вие ще се справите с трудните задачи и предизвикателства в нелекото време, в което живеем, защото сте активни, амбициозни, целеустремени, взискателни“, обърна се към студентите ръководителят. От името на академичното ръководство и с най-добри пожелания той обяви за открита новата учебна година.

Към първокурсниците и студентите се обърна и кметът Стефан Радев, който бе сред официалните гости на събитието. Той ги поздрави за пътя, който са избрали, защото, по думите му, няма по-добра инвестиция от тази в образованието.

„Поздравявам ви и за избора на учебно заведение – едно от най-престижните в страната. На практика може да постигнете всичко, което пожелаете. Сега е времето да положите стабилна основа на вашето успешно развитие. Знайте, че България и Сливен имат нужда от всеки един от вас. Очакваме ви дипломирани, с натрупани знания и умения и образование, което да ви превърне в успешни и щастливи граждани на страната! На добър час!“, посочи в словото си още кметът. На преподавателите той пожела спорна и успешна година и изрази благодарност, че са се посветили на тази трудна и достойна професия.

Церемонията продължи с благослов на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений.

Гости на откриването бяха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Кристиана Добрева-Станкова, заместник-кметът Пепа Чиликова, граждани.

В Сливен обединената структура на софийския Технически университет включва три звена – Инженерно-педагогически факултет, Колеж – Сливен и Департамент за квалификация и професионално развитие на учители.

Държавната поръчка за прием на студенти в първи курс е изпълнена на 120 %. Над 270 са приетите първокурсници, които ще се обучават в ИПФ и Колеж – Сливен по специалностите „Бакалавър“ и „Професионален бакалавър“.

Над 1200 е общият брой на студентите, обучаващи се в двете основни звена на ТУ – София по специалности от различни професионални направления.

Обучението се води от 74 висококвалифицирани преподаватели – професори, доценти, главни асистенти, асистенти и старши преподаватели.

За Колеж – Сливен новата академична година е юбилейна. Колежът е едно от най-старите висши училища в страната. Създаден е през далечната 1960 г. като Институт за учители по практика, а през 1997 г. е преобразуван в колеж в структурата на ТУ – София. Там се подготвят специалисти за потребностите на българската икономика, професионалното образование и на туризма.

Снимки

OtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivane