» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора

01 October 2024 09:07, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 weeks ago, number of readings: 243
Проведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора

Тържествените прояви по повод празника на Нова Загора - Петковден стартираха с провеждането на традиционния Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора. Магията на мелпомена, за поредна година, завладя сцената на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, на която своя талант показаха любители-актьори от цялата страна. На 27 и 28 септември организаторите на събитието, Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, посрещнаха с „Добре дошли“ осем театрални колектива, които изнесоха невероятни постановки по разкази и мотиви от български и световни писатели.

Официалното откриване на Театралния фестивал бе на 27 септември вечерта и привлече ентусиазирана публика в театралния салон на читалището. „Светът е сцена, а всички ние сме … актьори! Театърът прилича на детска приключенска игра, пълна с драматични обрати. Хората ходят на театър, защото искат да видят отражението на живота“ - с тези думи бе официално открит Театралният фестивал. Водещите събудиха сцената и с емоционални стихове, след което я предоставиха на домакина – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, която приветства всички и изрази радостта си, че вижда отново толкова талантливи любители на театралното изкуство на новозагорска сцена. След тържественото откриване публика и гости имаха удоволствието да се насладят на представлението „Червени рози” от Алдо де Бенедети, представено от читалищния театър при НЧ „Д. П. Сивков - 1870”, гр. Нова Загора с режисьор – Стефан Делев.

Журито на четиринадесетото издание на фестивала бе председателствано от Гергана Стоянова - българска театрална, филмова, телевизионна и озвучаваща актриса, а негови членове бяха: Мария Донева - поетеса, драматург в ДТ ”Гео Милев”, гр. Стара Загора и Георги Ножделов - актьор в ДТ „Гео Милев”, гр. Стара Загора. През двата фестивални дни те имаха трудната задача да оценят постановките: „Нощно слънце”, по мотиви от разкази на Йордан Йовков от цикъла „Вечери в Антимовския хан“; „Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка; „Игра на просяци” от Георги Михалков, „Старопланински легенди“ по разказите на Йордан Йовков „Божура“ и „Най-вярната стража“; пиеса „Гълъбът“ от Румен Шомов и др.

Кулминацията на фестивала бе церемонията по награждаване на лауреатите, която се състоя в топлата вечер на 28 септември.

След като изгледаха всички спектакли и направиха своята заключителна оценка, журито с председател Гергана Стоянова и членове – Мария Донева и Георги Ножделов, избраха най-добрите в трите категории: за женска, мъжка роля и за спектакъл. Отличията – диплом, статуетки и парични награди - бяха връчени от председателя и членовете на журито. Специалната награда на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева беше присъдена на Общински театър „Ангел Колев“ при Общински център за култура „Нончо Воденичаров” – гр. Раднево.

Празничната вечер приключи с много емоции, прекрасни и топли думи от журито, което изрази своите впечатления от двудневния театрален маратон. Музикален поздрав към всички присъстващи в залата отправи талантливата Ралица Коларова, възпитаничка на ОШИ „Илия Аврамов“, гр. Нова Загора, която внесе много усмивки с нежния си глас. На раздяла всички си пожелаха „До нови срещи“ и догодина новозагорската сцена да приеме още по-добри представления!

Община Нова Загора

Photos

Проведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова ЗагораПроведе се XIV-то издание на Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора