Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Уникален мобилен социален център пристига в Сливен

01 октомври 2024 11:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 316
Уникален мобилен социален център пристига в Сливен

Чували сме за мобилни медицински кабинети, за училищни автобуси, но не и за мобилни социални центрове. Точно такъв ще пристигне в град Сливен на 10-ти октомври, когато ще бъде и официалното му откриване. Организаторите Фондация „За Надежда” са подготвили целодневен фестивал от 10 до 18 часа на Гаровия парк (до жп гарата) с игри, спорт, музика, работилници, които да придадат празничност на това уникално за България съоръжение. Фондация „За Надежда“ се бори за достъп до правосъдие за деца жертви на насилие и за по-добра грижа за децата в процеса им на лекуване от травмите. Фестивалът е част именно от този процес.

Защо е необходим мобилен социален център в Сливен?

Често съществуващите социални услуги в града са твърде отдалечени от нуждаещите се.

Често няма и пространство за провеждане на различни дейности и сеанси. С мобилен

социален център може да се достигне до най-различни места, включително и най-недостъпните. Той дава и възможност за създаване на безопасно пространство както

за хората в нужда, така и за професионалистите, които спокойно да окажат подкрепа.

Вместо да замества училище, центърът е мост към институционалните форми на обучение и към съществуващите социални услуги. Той е необходимото липсващо стъпало между изпадналите от системата деца и функциониращата образователна система. Мобилният център може да осигури това сближаване и да се бори срещу сегрегацията и тигмата. Всички деца заслужават да получат култура, игри, знания, без значение от адресната им регистрация.

Заповядайте на 10 октомври от 10 часа на Гаровия парк, където заедно с нашите партньори Младежки дом Сливен, Център за обществена подкрепа, Детска градина „Надежда“, студио „Две кучета две котки”, Ти си Сливен, артиста Алекси Иванов, музиканта Боян Аврамов, УНИЦЕФ, Български фонд за жените и други ще отпразнуваме това уникално съоръжение на Сливен.

Мястото на Гаровия парк не е случайно, а е символично. Празното днес пространство има потенциал да се превърне в нов парк за всички жители на града с мултифункционално спортно игрище, външен фитнес, открита сцена, зеленина и пространство за отдих.

Фестивалът се провежда в рамките на проект „По-здравословна, по-зелена и по-безопасна околна среда“, подкрепен от Minority rights group. Партньори за функционирането на мобилния център са Български фонд за жените и американската организация за борба с трафика на хора O.U.R.Rescue.