Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Ден на отворени врати” ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен

03 октомври 2024 09:20, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 213
„Ден на отворени врати” ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен

„Ден на отворени врати” ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен по случай 74-годишнина от връчване на бойно знаме, съобщиха от военното формирование.

 

Инициативата ще бъде на 4 октомври (петък) от 10:00 до 13:00 часа в ЦПС. За посетителите ще има статичен показ на въоръжение и техника, възможност за разглеждане музея на ЦПС и разположената на открито музейна експозиция на бронирана техника.

 

На специален щанд ще бъде презентирана военната професия. Представители на Военно окръжие – Сливен ще презентират актуалните обяви за свободните работни места за военнослужещи в Министерство на отбраната и Българската армия, ще посочат условията, реда и сроковете за кандидатстване.

 

Началото на формированието е поставено през 1948 г., когато през месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини – по една от Казанлък, София и Пловдив. Тогава съществуващият сграден фонд е недостатъчен, няма танков парк, машините са разположени в закрития манеж на вече разформираната кавалерийската школа, успоредно с ежедневната учебна дейност, командването и личният състав работят по благоустрояването на района. Със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949 г. новото танково съединение е вписано в регистрите на Българската народна армия като 3-та танкова бригада, която става съществена част от Трета Българска армия. С указ № 532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието, съобщиха от Центъра за подготовка на специалисти.

 

От 1951 г. формированието е преименувано на „13-та танкова бригада”. От 1998 г. носи името на града „13-та Сливенска танкова бригада”. След организационно-щатни промени през 2002г., продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От 01.06.2008г., след реорганизация, е Център за подготовка на танкови подразделения. Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти. На въоръжение в Център за подготовка на специалисти са танкове Т-72.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА