» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

74 години от връчването на бойното знаме чества Военно формирование 22220 в Сливен

03 October 2024 14:11, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 1 week ago, number of readings: 241
Praznik

С поредица от събития Военно формирование 22220 отбелязва 74 години от връчването на бойното знаме. Датата 6 октомври е знаменателна за формированието. През 1950 г. с Указ на Президиума на Народното събрание на военното формирование е зачислено бойно знаме и то добива легитимност като самостоятелна бойна част. Това паметно събитие, свързано със светостта на българските бойни знамена, Военно формирование 22220 празнува като свой рожден ден.

Честването на годишнината започна днес с тържествена церемония на територията на формированието. Тя събра представители на местната власт, на част от висшето военно ръководство, на личния състав на формированието и на различни институции в града. От името на кмета Стефан Радев поздравителен адрес по повод годишнината връчи един от заместниците му Румен Иванов, който бе сред присъстващите. В поздравлението си към военнослужещите сливенският градоначалник подчертава, че тази дата не само бележи важна глава в историята на българската армия, но е и напомняне за смелостта, професионализма и лоялността на родните военни сили.

„Днес ние изразяваме своята благодарност и възхищение към всички мъже и жени, които служат във военните формирования, както настоящи, така и бивши, за тяхната непоколебима отдаденост на защитата на свободата и сигурността на България. Нека почитаме и подкрепяме нашите герои в униформа, като гарантираме, че те разполагат с ресурсите и признанието, които заслужават“, пише още в поздравителния адрес от Радев.

Днешното тържество уважиха още председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска митрополия, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков, зам.-началникът на Щаба по ресурсите на сухопътните войски полк. Атанас Георгиев, председателят на Областния съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген. Кольо Милев, генерал-майор Тодор Тодоров, командвал Трети армейски корпус, командири на военни формирования от състава на сухопътните войски, командири на Военно формирование 22220 през годините досега и др.

Гостите проследиха тържественото строяване на плаца, посрещане на знамето и награждаването на военнослужещи и цивилни служители. Към всички присъстващи се обърна командирът на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев. Той изрази благодарност към военнослужещите, които с професионализъм изпълняват своите воински задължения през всички сезони и при всякакви метеорологични условия. На границата, по полигоните, при гасенето на горски пожари и при други възникнали ситуации, полковникът изрази убеденост, че както командването на сухопътните войски, така и местната власт може да разчита на тяхната военна способност.

„През годините преживяхме реорганизации и трансформации, но същественото, което се запази за нас е това, че сме основното танково формирование на сухопътните войски на българската армия. И така ще продължи и за в бъдеще“, подчерта полк. Вачев.

След церемонията започна празничният концерт на военнослужещи и цивилни служители на Центъра за подготовка на специалисти.

Началото на формированието е поставено преди 76 години, когато през месец октомври 1948 г., в Сливен са дислоцирани три танкови дружини – от Казанлък, София и Пловдив. Със заповед на Министерството на отбраната, от 1 януари 1949 г. новото танково съединение е вписано в регистрите на Българската народна армия като Трета танкова бригада, която става съществена част от Трета българска армия.

 

Photos

PraznikPraznikPraznikPraznikPraznikPraznikPraznik