Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”

04 октомври 2024 09:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 199
Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”

На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, се състоя традиционната „Вечер на изкуствата”, ознаменуваща заключителния етап на Националния поетичен конкурс в Нова Загора – награждаването на лауреатите.

Празничната вечер се проведе на втория етаж във фоайето на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ от 17:30 ч., където организаторите на събитието посрещнаха любители и приятели на поезията. „Поезията е огърлица от думи и мълчание. Поезията е пътуване към свободата. Поезията се строи като къща – тухла по тухла. Поезията се задава от една излишна дума.“ С тези силни определения за лириката водещите откриха вечерта, която бе част от празничната програма по повод Петковден. Специални гости бяха кметът на община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, уважаемото жури на Поетичния конурс, което бе в състав: председател - поетесата Ники Комедвенска и членове: Димитринка Желязкова – преподавател по български език и литература в СУ „Христо Ботев” и Елена Арабаджиева - секретар на НЧ „Д. П. Сивков -1870”.

В „пощенската кутия за стихове“ в Нова Загора, в двадесетото юбилейно издание на Националния поетичен конкурс, долетяха многобройни пликове от различни кътчета на България, а желаещите да покажат поезията си бяха 63 на брой. Удоволствието да се докосне до тях, но и трудната задача да отсее най-добрите, имаше журито на конкурса. Неговият председател, г-жа Ники Комендвенска се обърна с благодарност към Община Нова Загора, че организира такъв поетичен форум и към всички участници в конкурса с думите: „Биографията на един поет се пише не от спечелените конкурси, а от словото, което е оставил след себе си, затова не спирайте да пишете, не спирайте да участвате, все някога ще бъде оценено това, което сте написали! Бъдете честити с този прекрасен празник на поезията и на музиката!“

Носителката на първа награда в Националния поетичен конкурс Нова Загора 2024 бе Петрана Петрова от гр. Враца, която успя да докосне сърцата на журито със своето стихотворение “Безримие“. Г-жа Ники Комендвенска връчи присъдената втора награда на поетесата от Айтос - Татяна Йотова, която присъства на събитието. Тя представи своето стихотворение „Врабчето вечеря“, като песен, с китара в ръка. Богдана Калъчева от гр. Карлово спечели трето място в конкурса. Затруднено в своя избор, журито отсъди и поощрителна награда за Ваня Велева от гр. Ямбол.

Специалната награда на кмета на Община Нова Загора отиде при варненската поетеса Сияна Велева и нейната творба „Компютрите не чуруликат“. Г-жа Велева пропътува стотици километри и бе част от празничната вечер, а кметът на Общината - Галя Захариева лично ѝ връчи наградата.

След обявяването на лауреатите в Поетичния конкурс, вечерта на изкуствата продължи като празник на музиката с прекрасните изпълнения на пиано, цигулка и чело на Гинка Радилова, Руси Бръчков и Надежда Петрова. Те представиха известни и обичани произведения като операта „Кармен“ от френския композитор Жорж Бизе, както и най-популярното танго в света от филма „Усещане за жена“ на композитора Карлос Гардел. Младите таланти от душа и сърце свириха за своята публика в тази така прекрасна и вълнуваща вечер!

Община Нова Загора

Снимки

Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”