» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”

04 October 2024 09:47, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 week ago, number of readings: 200
Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”

На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, се състоя традиционната „Вечер на изкуствата”, ознаменуваща заключителния етап на Националния поетичен конкурс в Нова Загора – награждаването на лауреатите.

Празничната вечер се проведе на втория етаж във фоайето на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ от 17:30 ч., където организаторите на събитието посрещнаха любители и приятели на поезията. „Поезията е огърлица от думи и мълчание. Поезията е пътуване към свободата. Поезията се строи като къща – тухла по тухла. Поезията се задава от една излишна дума.“ С тези силни определения за лириката водещите откриха вечерта, която бе част от празничната програма по повод Петковден. Специални гости бяха кметът на община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, уважаемото жури на Поетичния конурс, което бе в състав: председател - поетесата Ники Комедвенска и членове: Димитринка Желязкова – преподавател по български език и литература в СУ „Христо Ботев” и Елена Арабаджиева - секретар на НЧ „Д. П. Сивков -1870”.

В „пощенската кутия за стихове“ в Нова Загора, в двадесетото юбилейно издание на Националния поетичен конкурс, долетяха многобройни пликове от различни кътчета на България, а желаещите да покажат поезията си бяха 63 на брой. Удоволствието да се докосне до тях, но и трудната задача да отсее най-добрите, имаше журито на конкурса. Неговият председател, г-жа Ники Комендвенска се обърна с благодарност към Община Нова Загора, че организира такъв поетичен форум и към всички участници в конкурса с думите: „Биографията на един поет се пише не от спечелените конкурси, а от словото, което е оставил след себе си, затова не спирайте да пишете, не спирайте да участвате, все някога ще бъде оценено това, което сте написали! Бъдете честити с този прекрасен празник на поезията и на музиката!“

Носителката на първа награда в Националния поетичен конкурс Нова Загора 2024 бе Петрана Петрова от гр. Враца, която успя да докосне сърцата на журито със своето стихотворение “Безримие“. Г-жа Ники Комендвенска връчи присъдената втора награда на поетесата от Айтос - Татяна Йотова, която присъства на събитието. Тя представи своето стихотворение „Врабчето вечеря“, като песен, с китара в ръка. Богдана Калъчева от гр. Карлово спечели трето място в конкурса. Затруднено в своя избор, журито отсъди и поощрителна награда за Ваня Велева от гр. Ямбол.

Специалната награда на кмета на Община Нова Загора отиде при варненската поетеса Сияна Велева и нейната творба „Компютрите не чуруликат“. Г-жа Велева пропътува стотици километри и бе част от празничната вечер, а кметът на Общината - Галя Захариева лично ѝ връчи наградата.

След обявяването на лауреатите в Поетичния конкурс, вечерта на изкуствата продължи като празник на музиката с прекрасните изпълнения на пиано, цигулка и чело на Гинка Радилова, Руси Бръчков и Надежда Петрова. Те представиха известни и обичани произведения като операта „Кармен“ от френския композитор Жорж Бизе, както и най-популярното танго в света от филма „Усещане за жена“ на композитора Карлос Гардел. Младите таланти от душа и сърце свириха за своята публика в тази така прекрасна и вълнуваща вечер!

Община Нова Загора

Photos

Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”Награждаване на лауреатите на ХХ Национален поетичен конкурс „Нова Загора” 2024 и концерт популярна класика „Musica Bella”