Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите ще обсъдят ескалиращия конфликт в Близкия изток и събитията в Ливан

08 октомври 2024 10:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 216
Европейският парламент

Във вторник сутринта Парламентът ще направи оценка на ескалацията на насилието в Близкия изток и последните събития в Ливан.

 

В понеделник следобед евродепутатите ще обсъдят с Комисията годишнината от терористичното нападение на Хамас, при което на 7 октомври 2023 г. загинаха 1200 израелци и което предизвика настоящата война в Газа и по-широката дестабилизация в Близкия изток.

 

Докато около 100 израелски заложници остават в неизвестност, броят на жертвите в Газа нараства всеки ден, а войната ескалира, след като Израел започна атаки срещу Хизбула на територията на Ливан. В отговор на атаките на Израел срещу Хизбула и срещу Хамас в Газа, Иран изстреля балистични ракети срещу Израел.

 

ЕС остава изцяло ангажиран с усилията за предотвратяване на регионална война, според върховния представител Борел. Освен това той призова ЕС да се ангажира да предотврати срива на държавните институции на Ливан, да потърси политически отговор на конфликта и призова за глобален алианс за прилагане на решението за две държави за Палестина и Израел.

 

Евродепутатите приеха редица резолюции през последните 12 месеца, призовавайки за незабавно и постоянно прекратяване на огъня и за незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници, и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа от октомври 2023 г. насам в резултат на израелския отговор на нападението на Хамас са загинали 40 000 палестинци.

 

Дебат: Понеделник, 7 октомври и вторник, 8 октомври

 

Процедура: Изявление на Комисията и изявление на заместник-председателя на Комисията/върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност без резолюция