Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Хизбула трябва да се оттегли от Ливан, заявиха евродепутатите

08 октомври 2024 15:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 235
Европейският парламент

Върховният представител Борел предупреди, че Хизбула е държава в държавата, и призова ЕС и ливанския елит да предприемат действия, за да се справят с това предизвикателство.

 

По време на пленарния дебат във вторник относно ескалацията на насилието в Близкия Изток и положението в Ливан, Жозеп Борел отбеляза, че въпреки затварянето на границите на Газа конфликтът се разпространява в целия Близък Изток. Той обясни, че нестабилността на Ливан се дължи, според него, на присъствието на Хизбула и призова ливанските елити да поемат контрола над страната си и да помогнат за разрешаването на политическата безизходица. Борел също така поиска подкрепа, за да може ливанската армия да се превърне в независима сила, способна да защитава границите си, както и за по-силен мандат за силите на ООН, разположени в южната част на страната, за да се избегне превръщането ѝ в „друга Газа“.

 

Главният дипломат на ЕС призова за свикване на хуманитарна конференция за Ливан, която да подпомогне възстановяването на страната, и подчерта, че е важно да се определи ясен срок за предоставяне на средствата, отпуснати от ЕС. Той изтъкна, че около 20 % от ливанското население е било принудено да напусне домовете си, като 50 000 души са заминали за Сирия заедно с бивши сирийски бежанци.

 

Евродепутатите настояха, че агресията на Иран срещу Израел трябва да бъде недвусмислено осъдена и призоваха за пълното прилагане на Резолюция 1701 на СС на ООН, която изисква оттеглянето на Хизбула от Ливан. Те също поискаха по-силен натиск за постигане на мир, настоявайки за двудържавно решение за Израел и Палестина.Членовете на ЕП повториха призива си за незабавно прекратяване на огъня, незабавно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ за Газа.

 

Някои оратори заявиха, че Израел заслужава същия вид подкрепа от ЕС като Украйна, докато други заявиха, че конфликтът между Израел и Хамас предхожда нападенията срещу невинни израелци, извършени преди година от Хамас.