Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

45 години от смъртта на Йордан Василев Богдар – талантлив поет и писател

08 октомври 2024 15:57, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 277
Богдар

„Запустяха сенките по двора ни, замълча отколе тук чекръка, и сновалките с разбоите затворени разтъкават паяджините на всеки ъгъл”.......

Роден през 1902 г. в семейството на Васил Иванов и Ташка Маслинкова, израства в сливенската махала “Ески намазгях”. Учил в Чинтуловската гимназия, военната си служба отбива в полковата военна музика на 11-ти пехотен полк. Следва мечтата си и се записва да учи литература в Софийския университет, но по финансови причини прекъсва образованието си. Постъпва на работа в сливенската община, изпълнявайки различни длъжности, работи и като счетоводител в текстилната фабрика “Илия Калов”, ДП “Облекло и обувки” и ДП “Иван Лилов”, където се пенсионира и се отдава на писателска дейност.

През годините той създава единствени по рода си творби за сливенската поезия; стихосбирките „Зарана”(1929), „Осените покрай Дунава”(1932), Пролетни кичури”(1937), настанили се трайно в сърцата на любителите на поезията и оставили дълбок отпечатък с искренното си възхищение, дълбоко преклонение и безгранична любов към природата.

Истинското приятелство и творческо сътрудничеството на Богдар с композитора Мишо Тодоров сътворяват либретата на оперите “Рубин златното сърце” и “Мъдрия цар”. „С голяма любов ги сътворих, това беше моят дебют”, пише Богдар в очерка си за Мишо Тодоров. Негово творение е музикалният съпровод на пиесата му “Хаинбоазкия хайдутин”, играна на сцената на читалище “Зора”, текстът на юбилейния марш на сливенската мъжка гимназия през 1929 г. Автор на песента “Под липите” и на прекрасната повест “Хаджията”, отпечатана по случай 100 години от гибелта на Хаджи Димитър.

С искрена и неподправена обич и безкрайна възхита към родния балкан са написани пътеписите му „По сините камъни”(1940). Разказите “Незабравени и драги” и книгата “Старият град ” пък са уникални произведения посветени на забележителни граждани на града, където Богдар е уловил в най- малки детайли живота, привичките, традициите и забележителните места, свързани с вече минали събития. Описва ежедневието на стария град, сякаш е проникнал в ума на обитателите на му, набляга на онази отминала душевност, за която всеки си спомня с умиление. Майсторски улавя характерните черти на героите си, обличайки ги в тънък безобиден хумор разкриващ разговорния сливенски диалект, без да ги осмива или оскърбява. Разказите му сякаш оживяват, докосват съзнанието и сърцето на читателя и го прехвърлят в онова отдавна отминало време.

Богдар сътрудничи и на литературните списания “Изгрев”, вестниците „Сливенско дело“, „Тракиец”, Правда”, “Изток”. Участва в литературни четения по различни поводи, деен член е на ръководството на читалище “Зора”, Клуба на културните дейци, туристическото дружество “Българка” и др. Неиздадени остават сборника му „Воевода и знаменосец“ (разкази за П. Хитов и Хаджи Димитър 1971 г.).

Остава верен на творчеството си оповаващо се на патриархалните порядки и семейни ценности за доброто възпитание, чест и достойнство на типичното българско семейство за онова време.

Безспорно този природно интелигентен поет и писател, оставя дълбока следа в културния и интелектуален живот на Сливен. Земният му път завършва преди 45 години, но винаги ще напомня за себе си със забележителното си творчество, което ни оставя в наследство. Ярък пример и последовател на делата му е и неговият син, д-р Веселин Василев, автор на книгата „ Сливенски калейдоскоп”(2015).

Живка Господинова

мл. експерт в Държавен архив-Сливен

Снимки

Богдар с родниниБогдар и семейство