Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Василена Костадинова: Социалната и трудовата система имат нужда от сигурност и стабилност

09 октомври 2024 15:58, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 229
-----

Пазарът на труда е основен фокус в Управленската програма на ГЕРБ-СДС. България има нужда от ясна стратегия за последователни и целенасочени действия по отношение на задълбочаване връзката между образованието и пазара на труда, на насърчаване на професионалното образование и обучение, на развитието на дуалната форма на обучение, на изграждане на система за валидиране на съществуващи умение, насърчаване и привличане на таланти.

Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС в Сливен Василена Костадинова, която е под номер 109 в листата.

„Социалната и трудовата система имат нужда от сигурност и стабилност. Професионалното образование е бъдещето, затова поемаме ангажимент да задълбочим връзката между образованието и пазара на труда. Прогнозите са, че днешните деца ще сменят средно по три пъти професиите си през трудовия си живот. Не работни места, а професии. Дори и да не изчезне една професия през следващите 40 години, характерът й съществено ще се промени“, каза Василева Костадинова. Тя обясни, че в програмата на ГЕРБ е заложено провеждане на политики за обезпечаване с кадри на най – важните сектори и индустриите с най – висока добавена стойност. „Тук включваме реалните индустрии, енергетика, информационни и химични технологии, но и ключовите държавни сектори, които са най – засегнати от недостига на кадри – образование, здравеопазване и отбрана“, допълни кандидатът под номер 109 в листата на ГЕРБ-Сливен.

Тя е категорична, че образователната система трябва да подготвя хора със знания, умения и отношения, интелигентни и можещи, които с помощта на допълнително професионално обучение да бъдат пригодени за променящия се характер на работните места. „Политиките, които ще прилагаме са регулиране на приема в професионалното и висшето образование, като стимулираме повече деца да изучават професии с очакван недостиг на кадри за пазара на труда. Ще направим безплатно второто висше образование в специалностите с очакван недостиг на кадри за пазара на труда. Предвиждаме промяна в класификатора на професиите така, че учебните програми и планове да се правят по хибридни професии. Ще разработим национални програми за кариерно ориентиране на учениците към приоритетни сектори и индустрии с висока добавена стойност“, каза още Василена Костадинова.

В Управленската програма на ГЕРБ-СДС е заложено още насърчаване дуалното обучение и финансиране на ученическите практики, създаване на национална програма за кариерни форуми и национална StartUp конференция за ученици с фокус към математика, физика, програмиране и инженерство. „Предлагаме да се създаде програма за привличане на студенти от българските диаспори и от трети страни в инженерно висше образование, както и стартиране на програма 60/40 за 60 000 младежи, които след завършване на училище или университет да останат да работят в България минимум за 12 месеца“, обясни кандидатът за народен представител от листата с номер 18.

Пълната програма за управление на ГЕРБ-СДС може да видите тук: https://gerb.bg/uploads/2024/09/GERB_Programa-2024.pdf

Може да подкрепите Василена Костадинова като гласувате с № 18 в бюлетината, с преференция 109.

За #Стабилност и #Сигурност на България!