Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Актрисата Йорданка Стефанова е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“

10 октомври 2024 11:01, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 206
Nagrada_Dobry Chintulov

Тазгодишният носител на наградата на името на Добри Чинтулов на Община Сливен е актрисата Йорданка Стефанова. Призьорът бе определен от Обществената комисия за избор на носител на наградата. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Тази година общо четири бяха подадените номинации за наградата.

Йорданка Стефанова бе предложена от Съюза на артистите и от Института за изследване на изкуствата при Българска академия на науките /БАН/.

За удостояване с наградата бяха предложени също - художникът Велин Динев (от Съюза на българските художници), д-р Маргарита Дончева – художник (от Национална художествена академия) и Павел Веснаков – филмов режисьор, сценарист и продуцент (от Съюза на независимите български писатели).

Носителят на наградата Йорданка Стефанова е родена през 1955 г. в Русе. Завършва актьорско майсторство при проф. Сашо Стоянов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. Дебютира в ролята на Албена („Албена“ от Йордан Йовков) в Драматичен театър – Сливен. Работи в сливенския Драматичен театър в периода от 1980 до 1985 г. Работи в различни театри. От 1986 г. е в Сатиричния театър. Сред най-запомнящите й роли са - Жената в „Човешки глас“ от Ж. Кокто, Жоржет в „Училище за жени“ от Молиер, Вишневска в „Доходно място“ от А. Н. Островски, Марихен в „Сватба“ от Е. Канети, Големанова в „Големанов“ от Ст. Л. Костов, Симка в „Опечалена фамилия“ от Бр. Нушич, Оскар и Маминка Роза в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит и др.

Има четири номинации „Аскеер“ за главна женска роля, като два пъти печели наградата. Неколкократно е награждавана от Съюза на артистите. Бойка от „Бясна, кривогледа и лакома“, е четиридесетата роля на Йорданка Стефанова на сцената на Сатирата.

Участвала е в различни филми и сериали: „Господин за един ден“ (1983), „Съседката“ (1988), „Клиника на третия етаж (1999, 2000, 2010), „Приключенията на един Арлекин“ (2007) и „Светото семейство“ (2009).

През 2025 г. актрисата ще празнува своята 70-а годишнина и 45 години на сцената.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври от 18 ч. в зала „Сливен“ по повод празника на града - Димитровден.

 

Снимка: Internet