» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Копривщица ще се проведе XXVI национална текстилна конференция „Традиции и иновации в текстила и облеклото“

10 October 2024 13:47, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 week ago, number of readings: 218
pixabay.com

В периода 17 – 19 октомври 2024 година в Обучителното звено ‚Жив музей“ на община Копривщица ще се проведе XXVI национална конференция с международно участие „Традиции и иновации в текстила и облеклото“. Форумът се организира ежегодно от Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи със сътрудничеството на катедрите по текстил и дизайн във висшите училища в България.

Домакин на събитието тази година ще бъде община Копривщица с водещата роля на Института по отбрана „проф. Цветан Лазаров“.

В научния форум, който се организира с пряко лично присъствие и участие, се очакват над 70 студенти, докторанти, специалисти, преподаватели и учени от висши училища у нас и в чужбина, от професионалните гимназии по дизайн, текстил и облекло, от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Института по полимери на БАН, Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, от висши училища във Франция, Сърбия, Турция, Тунис, САЩ, Германия и Белгия. Онлайн се включиха студенти, докторанти и учени от Ханойския университет по наука и технологии, Университет „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие, Техническият университет в Дрезден, Школата по художествено тъкане в град Пен д‘Ажене, Франция и други.

Научното събитие се провежда с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ в резултат на спечелен проект под ръководството на председателя на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи. Значимостта на този традиционен научен форум за всички специалисти в областта на дизайна, текстила и облеклото у нас се дължи и на колективната подкрепа големите текстилни предприятия като „Е. Миролио“ ЕАД – Сливен, „Пиринтекс“ ЕООД – Гоце Делчев, „Лемприер Уул“ ЕООД – Сливен, Picanol HB – Белгия, както и на автентичната възрожденска среда, създадена от домакините.

В научните сесии ще бъдат представени доклади, свързани с новите влакнести суровини (нанотехнологии в текстила); антимикробни текстили и други иновационни технологии в текстилното и шевно производство; съвременното текстилно изкуство, модата, композицията; управлението, маркетинга и устойчивото развитие в съвременното шевно и текстилно производство, както и актуални методи и форми на обучение в областта на текстила и облеклото.