Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве

10 октомври 2024 08:38, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 седмица, брой четения: 125
---

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Това е ден за образование и гласност за психичното здраве, както и за борбата против стигмата на психичните заболявания в обществото. За първи път се отбелязва през 1992 г. по инициатива на Световната федерация за психично здраве – световна организация за психично здраве, включваща представители от повече от 150 държави. На този ден радетели за психичното здраве по целия свят привличат вниманието към психичните заболявания и негативните последици върху живота на хората, засегнати от тях. В някои страни тази дара е част от „Седмицата на психичното здраве“, каквато е практиката в Австралия.

 

Преди пандемията от COVID-19 една шеста от хората в ЕС страдаха от проблеми, свързани с психичното здраве. Тази ситуация се влоши заради безпрецедентните кризи през последните години. Пандемията оказа допълнителен натиск върху психичното здраве на хората, особено сред младежите и хората, които вече страдаха от психични заболявания. За да се справи с тази криза, Европейската комисия поставя психичното здраве наравно с физическото здраве, като въвежда 20 водещи инициативи и финансиране в размер на 1,23 милиарда евро от различни финансови инструменти, съобщават от Европейската комисия в България.

 

Според данните:

 

46% от гражданите на ЕС са имали емоционален или психосоциален проблем през последните 12 месеца

 

89% от гражданите на ЕС смятат, че промоцията на психичното здраве е също толкова важна, колкото промоцията на физическото здраве

 

25% от гражданите на ЕС посочват, че те или членове на техните семейства са се сблъскали с проблеми при достъп до услуги в областта на психичното здраве.

 

Трите ръководни принципа

 

Бързите технологични, екологични и обществени промени засегнаха значително способността на някои хора да се справят. ЕС ще възприеме цялостен подход към психичното здраве, основан на следните ръководни принципи:

 

адекватна и ефикасна профилактика,

достъп до здравни услуги и лечение в областта на психичното здраве, които са с високо качество и на достъпна цена, както и

реинтеграция в обществото след възстановяване.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %.

 

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

 

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства.

 

Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог.

 

При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

Източник: Министерство на здравеопазването, Европейската комисия в България, цитирани от Дарик