» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“

10 October 2024 14:54, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 week ago, number of readings: 256
Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“

За поредна година майстори на художествени занаяти си дават среща в красива Нова Загора по повод празника на града Петковден. Изложението „Живата традиция”, организирано от Община Нова Загора и фирма „Експо контакт”, отдавна се е превърнало в нещо повече от традиционно събитие. С течение на времето, то се е утвърдило като едно гостоприемно средище на хора с талантливи ръце от близо и далеч. Дърворезба, ножарство, керамика, бижутерство са само част от занаятите, които ще ни радват със своята уникалност и неповторимост.

Тази година акцент в Изложението „Живата традиция“ отново ще бъде „Арт ателие на открито”, в което своето майсторство ще ни покажат новозагорските творци Радмила Стефанова, Росица Стойкова и Радостина Зографова. В следващите дни те ще очакват малки и големи посетители, за да демонстрират как със сръчните си ръце изработват бродирани бижута и декоративни изделия от сапун и хартия.

Официалното откриване на традиционната среща „Живата традиция“ бе пред Спортна зала „Младост“ , а честта да постави началото на събитието имаше кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя се обърна към всички присъстващи с думите: „Уважаеми приятели, за мен е огромно удоволствие да кажа отново „Добре дошли“ на всички занаятчии и да благодаря сърдечно на всички новозагорски майстори и за участието им в нашето „Арт ателие на открито“. Пожелавам Ви една прекрасна вечер и щастливи празнични дни!“

Свой музикален поздрав поднесе талантливата новозагорка Ралица Коларова, с ръководител Иванета Маркова. Една от най-вдъхновяващите песни, която разтърсва сърцето на всеки българин- песента „Боянският майстор“, бе специално подготвена от възпитаничка на ОШИ „Илия Аврамов“ за откриването на панаира на занаятите „Живата традиция“.

Кулминацията в тържествената вечер бяха специалните гости от гр. Разград - „Капанския ансамбъл“, който претворява на сцената красотата на автентични фолклорни образци и създава с модерен прочит произведения на фолклорна основа. Те представиха богата програма и подариха на новозагорската публика едно невероятно фолклорно изживяване като доказаха за пореден път, че българските народни танци са безценно богатство, пазено ревниво от предците, трупано с годините и достигнало до нас, въпреки перипетиите на времето. За финал, вечерта посветена на българския занаят завърши с общоградско хоро, на което заиграха малки и големи.

Община Нова Загора

Photos

Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“Нова Загора отново привлече майстори на художествени занаяти на традиционна среща „Живата традиция“