Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски изиска информация за епидемичната обстановка и наличието на ваксини

11 октомври 2024 11:09, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 дни, брой четения: 229
Божурски

Областният управител Чавдар Божурски изиска от Регионална здравна инспекция информация за епидемичната обстановка и наличието на противогрипни ваксини в област Сливен.

В отговор от РЗИ съобщават, че към 10 октомври 2024 г. епидемичната обстановка в областта е спокойна. При извършени проверки в аптечната мрежа е установено, че има налични противогрипни ваксини. В някои от аптеките доставката им се извършва в рамките на деня след заявка от гражданите.

От месец август се забелязва плавно повишение на броя на регистрираните болни с COVID-19. Инфекцията протича с по-леко изразени клинични симптоми. Обичайно за сезона, започва увеличение и на острите респираторни заболявания, без да са достигнати епидемични нива.

При наличие на симптоми на заболяване (повишена температура, кашлица, хрема и др.) се препоръчва болните да не посещават работно място, детско или учебно заведение, да избягват самолечението и да посетят личния си лекар, за да се назначи правилно лечение за избягване риска от усложнения.

За първите десет дни на месец октомври в област Сливен са приложени 928 противогрипни ваксини. Осигурени са безплатни ваксини за лица над 65 години. Те се прилагат от общопрактикуващите лекари.

Противогрипната ваксина осигурява най-ефективната защита и най-подходящото време за нейното поставяне е през месеците октомври и ноември. Ежегодното ваксиниране на високорискови лица е особено важно, за да се намали опасността от тежко протичане на заболяването и усложнения, припомнят от РЗИ.

Продължава и извършването на имунизации против COVID-19. От началото на месец октомври в област Сливен са приложени 138 дози. Ваксината е съвместима с противогрипните и двете могат да се поставят едновременно или последователно, без спазване на определен интервал между тях.