» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Чавдар Божурски изиска информация за епидемичната обстановка и наличието на ваксини

11 October 2024 11:09, Miroslav Mitev
Emission of: District Sliven 5 days ago, number of readings: 228
Божурски

Областният управител Чавдар Божурски изиска от Регионална здравна инспекция информация за епидемичната обстановка и наличието на противогрипни ваксини в област Сливен.

В отговор от РЗИ съобщават, че към 10 октомври 2024 г. епидемичната обстановка в областта е спокойна. При извършени проверки в аптечната мрежа е установено, че има налични противогрипни ваксини. В някои от аптеките доставката им се извършва в рамките на деня след заявка от гражданите.

От месец август се забелязва плавно повишение на броя на регистрираните болни с COVID-19. Инфекцията протича с по-леко изразени клинични симптоми. Обичайно за сезона, започва увеличение и на острите респираторни заболявания, без да са достигнати епидемични нива.

При наличие на симптоми на заболяване (повишена температура, кашлица, хрема и др.) се препоръчва болните да не посещават работно място, детско или учебно заведение, да избягват самолечението и да посетят личния си лекар, за да се назначи правилно лечение за избягване риска от усложнения.

За първите десет дни на месец октомври в област Сливен са приложени 928 противогрипни ваксини. Осигурени са безплатни ваксини за лица над 65 години. Те се прилагат от общопрактикуващите лекари.

Противогрипната ваксина осигурява най-ефективната защита и най-подходящото време за нейното поставяне е през месеците октомври и ноември. Ежегодното ваксиниране на високорискови лица е особено важно, за да се намали опасността от тежко протичане на заболяването и усложнения, припомнят от РЗИ.

Продължава и извършването на имунизации против COVID-19. От началото на месец октомври в област Сливен са приложени 138 дози. Ваксината е съвместима с противогрипните и двете могат да се поставят едновременно или последователно, без спазване на определен интервал между тях.