Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Kонцертни изпълнения в Женева на Сливенския детски симфоничен оркестър под ръководството на българския цигулар Георги Калайджиев

13 октомври 2024 14:09, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 3 дни, брой четения: 185
---

С концертни изпълнения на 25 и 26 септември - в Двореца на нациите и в сградата на Международната организация на труда - в Женева дебютира Сливенският детски симфоничен оркестър под ръководството на българския цигулар Георги Калайджиев.

 

Концерът на 25 септември т.г. в Двореца на Нациите, седалище на ООН в Швейцария, бе посветен на един от водещите национални ангажименти на България като член на Съвета по правата на човека на Световната организация: гарантиране правата на всички деца без дискриминация, включително чрез универсален достъп до образование. Зам. Върховният комисар на ООН по правата на човека, г-жа Нада ал Нашиф, преди да открие концерта се срещна с младите музиканти. Във встъпителното си слово постоянният представител на България в ООН-Женева, посланик Юрий Щерк отбеляза, че моментът на проявата съвпада с провежданата от ООН Среща на върха за Бъдещето. Изявата на оркестъра от Сливен ни дава възможност да чуем гласа на децата и младите хора - непосредствено, но и чрез тяхното изкуство, чрез музиката на която са се посветили.

 

С изпълнението на българските деца в сградата на Международната организация на труда (МОТ) на 26 септември бе отбелязана 25-та годишнина на Конвенцията за най-тежките форми на детския труд. Събитието бе подкрепено от Алианс 8.7 и бе представено като част от Инициативата на МОТ „Музиката срещу детския труд" (MACLI).

 

Двете концертни прояви, на които присъстваха множество посланици и други дипломати от държавите-членки на ООН, високопоставени представители на ООН и на Международната организация на труда, както и български граждани, живеещи и работещи в Швейцария, бяха осъществени по инициатива на Постоянното представителство на България към ООН-Женева в рамките на програмата за дейности на българското Министерство на външните работи в областта на публичната, културната и дигиталната дипломация.

 

Сливенският детски симфоничен оркестър е създаден в рамките на българския проект „Музиката вместо улицата" (стартиран през 2008 г. от Георги Калайджиев и партньорката му Мария Хаушилд), който осигурява музикално образование за момичета и момчета на възраст 4-18 години. Малките музиканти са се изявявали многократно на световни сцени през годините. Сред големите им постижения е концерт в Страсбург, Франция на 24 май 2022 г., откриване на международен фестивал в Германия през същата година, както и участие в концерт в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония в рамките на проекта DEMOS.

 

Източник: Швейцария, Женева, Постоянно представителство на Република България

Файлове

Видео [2.84MB]

Apple QuickTime Movie