Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Петковден Твърдица чества празник на града

14 октомври 2024 12:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 дни, брой четения: 169
На Петковден Твърдица чества празник на града

На Петковден Твърдица чества празник на града, съобщиха от Общината.

 

Празничният Петковден ще започне с литургия в храм "Св. Петка", на централния площад "Свобода" сутринта ще отвори врати базар на изкуствата, а в следобедните часове на площада ще има ритуал, издигане на знамената, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата.

 

Концерт - спектакъл "Ела се вие, превива" ще представи Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Денят ще завърши с празнична заря.

 

Празничните прояви започнаха на 11 октомври на градския стадион със спортен празник "Децата на Твърдица спортуват" с участието на ученици от Средно училище "Неофит Рилски" и деца от детските градини "Щастливо детство" и "Васил Левски". На 12 октомври в читалище "Св.Св. Кирил и Методий" бе открита археологическа изложба "Богатства от могилата" на Исторически музей - Твърдица. В читалището се състоя концерт "Обич и песен" с участието на Силвия Кацарова, Мая Нешкова, Йорданка Христова, Мими Иванова и Развигор Попов.

 

Село Твърдица е обявено за град на 7 септември 1964 година. През тази година по този повод бе отбелязана 60-годишнина от обявяването на населеното място за град.

 

По данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, към 15 юни 2023 г., в Твърдица живеят 6744 души. Счита се, че името на селището произлиза от намиращата се североизточно от града крепост – твърдина, днес наричана Градището.

 

На Петковден в област Сливен своя празник честват градовете Нова Загора, Твърдица и Кермен.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА