Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представители на пет общини в България взеха участие в IV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. Нейково

15 октомври 2024 09:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 ден, брой четения: 131
IV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. Нейково

Четвъртото издание на празника на българския фолклор и традиционни ястия в село Нейково посрещна вчера близо 60 участника от пет общини в България. Те се съревноваваха в разнообразни танцови, песенни и кулинарни категории. Сред тях бяха представителите от народно читалище „Луи Брайл- 1928“, гр. София, народно читалище “Просвета -1940”, с. Плачидол, общ. Добрич, народно читалище “Пробуда-1928”, с. Змейово, общ. Ст. Загора и шато „Ветровитите хълмове”, гр. Сливен. Котленският регион беше представен от средно училище „Георги Ст. Раковски“, народно читалище „Единство-1870“, с. Жеравна и домакините от народно читалище “Изгрев – 1928” с. Нейково.

 

Участниците в празника, организиран от Община Котел, кметство Нейково и НЧ „Изгрев-1928“, демонстрираха на живо 50 характерни ястия от българската кухня. Сред тях голям интерес предизвикаха дърпаният врат с карамелизиран лук на шеф Колев и сармичките на кака Боги, представени от шато „Ветровитите хълмове“, домашната питка на самодейците от читалището в с. Жеравна и маладойят на домакините от с. Нейково. Сред ястията, приготвени с много любов бяха още: добруджанският малай и добруджанският лучник на самодейците от читалището на с. Плачидол, есенно-зимната котленска гозба от свинско месо с праз-лук и сини сливи на учениците от СУ „Георги Раковски“, гр. Котел, змейовският боб и старозагорските банички на майсторите от народно читалище “Пробуда-1928”, с. Змейово.

 

Много настроение и приятни моменти в празника допринесе съпътстващата музикална програма. В нея гости и участници пяха и танцуваха до късните часове на съботния ден.

 

Официални лица на фолклорно-кулинарния забава бяха секретарят на Община Котел – Христо Карабекиров и общинските съветници Тошко Врачев и Захари Стоянов.

 

В края на програмата, всички участници получиха грамоти за отлично представяне и предметни награди, осигурени от организаторите.

Община Котел

Снимки

IV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. НейковоIV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. НейковоIV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. НейковоIV-то издание на Празника на българските традиционни ястия и фолклор в с. Нейково