» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Петковден в Сливен

15 October 2024 14:29, Kancelariya
Emission of: Bishopric Sliven 1 day ago, number of readings: 145
Петковден в Сливен

На 14 октомври светата Православна Църква почита паметта на света преподобна Параскева-Петка Търновска. По случай празника Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави архиерейската света Литургия в сливенския храм, посветен на св. Петка.

С митрополита съслужиха: архимандрит Димитрий - протосингел при Сливенска света митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, ик. Йоан Петров - председател на храма и епархийски духовен надзорник, ик. Панайот Сотиров - епархийски духовен надзорник и свещ. Ромил Георгиев.

В края на „Великото славословие“ митрополит Арсений подстрига г-н Стоян Славов от гр. Сливен за четец и певец на БПЦ.

На службата молитвено участие взе зам.-кметът на община Сливен г-н Стоян Марков.

Десетки миряни дойдоха в делничния ден в храма, за да почетат паметта на дивната Божия угодница - Христовата Невеста света преподобна Параскева Петка Епиватска.

С духовна радост всички изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...”, а някои пристъпиха към Светите Тайни Христови.

По време на причастния митрополит Арсений произнесе слово за равноангелския живот на преподобната Параскева - Петка, подчертавайки нейното значение за българския народ.

В края на Литургията Владиката поздрави всички именници с днешния празник.

Photos

Петковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в СливенПетковден в Сливен