» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в Сливен

16 October 2024 09:24, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 19 hours ago, number of readings: 121
В навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в Сливен

В навечерието на Димитровден, на 24 октомври, ще се състои официално откриване на обновената експозиция в къща музей „Добри Чинтулов“ в Сливен, съобщи за БТА директорът на Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" Николай Сираков.

 

Къщата музей бе обновена по Интегриран туристически проект на община Сливен, свързан с възстановяване на обекти от културно-историческото минало. Именно от къщата музей на Добри Чинтулов бе дадено началото на проекта.

 

Мащабният проект по програма „Региони в растеж“ бе на стойност около 10 милиона лева, изпълнява се от 2019 година и в него е залегнала цялостна концепция за развитието на туризма.

 

Сред обектите бяха още къщите музеи на Хаджи Димитър и "Сливенски бит", Първата текстилна фабрика на Балканите, крепостта "Туида", както и възстановяване на въжената линия до Карандила.

 

В къщите музеи бяха ремонтирани покривите на сградите. Извършена бе обработка на дървените елементи. Възстановена бе мазилката. Благоустроено беше дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

 

Откриването на обновения туристически обект е част от програмата за празника на града - Димитровден.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА

Photos

В навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в СливенВ навечерието на Димитровден ще бъде открита обновената къща музей „Добри Чинтулов“ в Сливен