Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба, посветена на Добри Желязков, беше открита на площад „Цар Освободител“ в Сливен

17 октомври 2024 08:30, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 ден, брой четения: 109
изложба - Добри Желязков

В Сливен започнаха събитията, посветени на 190-годишнината на текстилната индустрия у нас. Началото им беше дадено с винилна изложба „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач“ на площад „Цар Освободител“. Кметът Стефан Радев разгледа паната, които проследяват дейността и битието на известния български предприемач.

„Безспорно едно от най-големите имена за Сливен е Добри Желязков. Наш дълг е да запознаваме все повече съвременници, млади хора с това защо е толкова важно неговото дело. Той полага основите на българската индустрия като цяло с първата модерна фабрика, изградена по негова идея, за която убеждава турския султан да инвестира и той е първият директор на тази фабрика. Това е дело, което сега звучи прозаично, но ако си го представим преди двеста години, това са били епохални труд и постижение. С право можем да се гордеем като наследници на хора като Добри Желязков“ каза кметът Радев.

Изложбата се състои от десет винилни платна. Те представят историческите факти от живота и дейността на Добри Желязков в контекста на социално-икономическите условия и технологичното равнище на текстилното производство през първата половина на ХIХ век. Двете стопански инициативи на Добри Желязков – от 1834-а и 1836-1837 година определят посоката на развитие на Сливен, региона и страната за десетилетия напред. Те оставят отпечатък и върху съвременния облик на Града на стоте войводи.

Експозицията беше разгледана също от председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков и много граждани и гости на града.

Организатори на събитието са Община Сливен и Националният музей на текстилната индустрия. То е част от програмата на Общината за празника на Сливен – Димитровден, а експозицията може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на месеца.

Снимки

изложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязковизложба - Добри Желязков