Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Главчев в Брюксел: Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70%

17 октомври 2024 11:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 часа, брой четения: 84
Премиерът Главчев в Брюксел: Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70%

Към настоящия момент обстановката на българо-турската граница е сравнително спокойна в сравнение с миналогодишната динамика. Миграционният натиск за деветте месеца на 2024 г е със 70% по-нисък, сравнен със същия период на предходната година. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съвет.

Българската позиция за нелегалната миграция ще бъде защитена на заседанието на Европейския съвет. Димитър Главчев ще отчете пред колегите си тенденцията за намаляване на опитите за нелегално преминаване и увеличаване на случаите на задържане на нелегално преминалите. „Това показва много добро състояние на този показател. Аз мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет“, коментира премиерът.

Темата за изнесените центрове, където да бъдат настанявани мигрантите, тепърва ще се обсъжда от европейските ръководители на страните членки. Българският премиер подкрепя идеята и посочи, че вече имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. В този контекст Главчев подчерта ключовата роля на добрите ни отношения с Турция и заяви, че към момента сътрудничеството ни в опазването на границата с турските власти е много добро.

Относно конфликта в Близкия изток премиерът Димитър Главчев бе категоричен, че позицията на България е, че трябва да има сдържаност и деескалация, и да се използват дипломатически средства. Министър-председателят изтъкна, че страната ни е добре приета във форматите на ЕС и на Европейския съвет, защото има предвидими позиции.

Пред медиите Димитър Главчев отбеляза стратегическото значение на изграждането на Коридор номер 8, чиято тема бе обсъдена на Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“ в началото на тази седмица в германската столица. „Коридор номер 8 свързва Запада с Изтока, започва от Италия, през Албания, Северна Македония, в България до Бургас и Варна, а там се засича с един друг коридор – Юг-Север, който е от Гърция през България и Румъния, който е с много важно стратегическо значение. Все повече се засилва значението на Коридор 8 и никой няма съмнение, че трябва да се изгради възможно най-бързо“, подчерта българският премиер.

 

&feature=youtu.be