Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител и зам. областният управител Христо Карабекиров участваха в тържествата по случай 135 години от Априлското въстание

09 май 2011 16:00,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1026
снимка

На 7 и 8 май 2011 г. областният управител г-н Марин Кавръков и зам. областният управител г-н Христо Карабекиров взеха участие в тържествата по случай 135 години от Априлското въстание и борбата за независима и свободна България във Втори революционен окръг – Сливенски.

Тържествата се организират под патронажа на областния управител, партньорството на Фондация „Стоил войвода” и община Котел.

На 7 май в с. Нейково се извърши традиционната възстановка на събитията преди 135 години с участието на клуб „Поп Минчо Кънчев” от Стара Загора и клуб Традиция.

През тази година забележителното бе, че се откри паметник “Черешово топче” до морената в с. Нейково. Паметникът е изработен от оръжейника Христо Николов от гр. Мъглиж, по идея на Фондация „Стоил войвода”.

Бяха поднесени цветя и венци и на паметника на юначния Дели Ради.

Богата литературно – фолклорна програма с участници от с. Нейково, с. Градец и с. Жеравна допринесе за празничното настроение.

Вечерта в с. Нейково завърши с тържествена заря проверка и празнични салюти на черешови топчета.

На 8 май в с. Жеравна продължиха тържествата по случай 135 г. от Априлската епопея. Поради лошото метеорологично време възстановка на събитията в с. Жеравна не се състоя, но в читалището се проведе богата концертна програма със самодейци от читалища от община Котел и рецитал на откъс от „Епопея на забравените” изнесен от Димитър Марков, актьор от ДТ „Стефан Киров”.

Водещ на двете тържества бе актьора Ивайло Абаджимарков.

На 14 май предстои в с. Близнец, общ. Твърдица от 18,00 ч. поднасяне цветя пред паметника на лобното място на Стоил Войвода в местността „Сатма чешма”.

С поредицата от тържества ние, отдаваме почит и уважение към тези, които не пожалиха живота си за свободата и независимостта на България.

Снимки

снимка