Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тържествена церемония по връчване на национална награда "Константин Константинов"

11 май 2011 11:30,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1017
снимка

На 10 май от 17.00 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" бе представен тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков, на танцьорите от Студио за танци „Рилски перли" - гр.Белица, Балет „Барби" към Гарнизонен военен клуб – гр. Сливен и Клуб по спортни танци „Сливен" и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева" – гр. Бургас .

В края на спектакъла се проведе и Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов, която се присъжда всяка година на деятели с принос в областта на книгоиздаването за деца в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда в гр. Сливен през месец май.

Наградата „Константин Константинов” е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Националният център за книга към МК, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и Ротари клуб – Сливен.

Престижното отличие на името на големия български писател Константин Константинов се присъжда в четири категории: за цялостен принос, автор, илюстратор, и издателство и включва малка пластика, диплом и парична сума.

„Награда за цялостен принос в детското книгоиздаване» бе присъдена на г-жа Кина Къдрева. Наградата бе връчена лично от Областния управител на област Сливен г-н Марин Кавръков. Кина Къдрева е родена през 1931 г. в Бургас. След като завършва българска филология в Софийския университет, започва да пише детски приказки. Като редактор в детската редакция на Българската национална телевизия, тя създава сценарии за пиески, приказки за лека нощ, разказчета и весели стихчета за най-малките. Кина Къдрева е носител на престижния почетен АНДЕРСЕНОВ ДИПЛОМ присъден й от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата.

В категория «автор» наградата отиде при г-жа Весела Фламбурари. Призът връчи г-н Игор Чинев – директор на сектор «Литературно наследство» към Министерство на културата. Весела Фламбурари е родена е в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура". Създател и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР, автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца. Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя", «Съчиненията на малката мишка Метличина", "Приказки за театър" . Носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева".

Призът в категория «илюстратор» получи родения в София художник илюстратор Ясен Гюзелев. Той е син е на големия оперен певец Никола Гюзелев. Наградата връчи г-жа Росица Петрова – директор на РБ «Сава Доброплодни» - Сливен. Ясен Гюзелев завършва Художествена академия – София през 1990 г. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика’ от А.С.Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др. Най-голямото признание художникът получава с „Алиса в страната на чудесата", чийто илюстрации му носят престижни международни награди.

Тази година награда за издател не бе присъдена.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка