Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ВЕЛИКОЛЕПНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХОР "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" ВЪВ ФЕСТИВАЛ НА САКРАЛНАТА МУЗИКА В ИТАЛИЯ

11 май 2011 12:00,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1018
снимка

Смесеният хор “Добри Чинтулов” при Народно читалище “Зора 1860” – Сливен от 27 април до 1 май участва в най-реномирания в света международен фестивал за сакрална музика, който се проведе в старинното италианско градче Лорето.

На престижния музикален форум сливенските певци участваха заедно с изявени хорови колективи от осем столици – Москва, Варшава, Прага, Братислава, Белград, Минск, Вилнюс, Манила (Филипините), с хорове от Италия, Германия и Тайван.

На фестивала в град Лорето хорът на маестро Методий Григоров получи поредно международно признание. Това се разбира и от оценката, която даде за българския хор президентът на фестивала дон Ламберто Пиджини:

„Бях много щастлив, че имах възможност да чуя хора от България, защото хористите му пяха по един прекрасен начин. Наистина бяха чудесни! Впечатли ме и майсторството на големия диригент Методий Григоров, който успяваше да извлече всичко положително от хора, а когато съществува такава връзка между диригент и хор, се получава изкуство от висока класа. И диригентът успя да постигне това. Следователно: комплименти и благодарности на хора от гр. Сливен, който внесе радост в концертните зали на Лорето. Благодаря на всеки един от участниците в прекрасния хор и най-вече на маестрото, който наистина е много добър в своята професия. Благодаря и се надявам да се видим отново, скъпи приятели от България. Благодаря!”

В колекцията си съставът има редица престижни международни награди: голямата награда на Съюза на полските хорове и оркестри от ХІХ-ия Международен фестивал на хоровата песен в Мйендзиздройе – Полша (1984); втора награда (при не присъдена първа) в категорията за смесени хорове и трета награда в категорията за византийско църковно пеене от Международния конкурс за сакрална музика в Превеза – Гърция (1997); трета награда от Международния хоров конкурс в Охрид – Македония (2009).

Участието на представителната хорова формация в Международния фестивал в град Лорето бе подкрепено от областния управител на област Сливен Марин Кавръков и министерството на културата.