Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поздравителен адрес от министъра на земеделието и храните до участниците в Националния ден на природните паркове

13 май 2011 16:14,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1612
iklkl

Уважаеми дами и господа,

 

 

За мен е чест да ви приветствам по повод Националния ден на природните паркове. Нашата страна се нарежда на едно от първите места в Европа по богатство и уникалност на своята природа.

България има историческа традиция по отношение на организираната природозащита и обявяването на една от първите защитени територии на Балканския полуостров и в Европа. Това е нациоален парк Витоша, а още през 30-те години на миналия век са обявени и първите резервати у нас Парангалица и Силкосия.

В световен план нараства разбирането, че биоразнообразието е основа на селскостопанското производство и сигурността на храните, а то е и ценен компонент от областта на защитата на околната среда.

Поддържането на биоразнообразието трябва да се интегрира в селскостопанските практики – стратегия, която може да има многостранни екологични и социално - икономически ползи, и в частност да гарантира сигурността на храните. На всички нива са необходими практики, водещи до опазване и подобряване на селскостопанското биоразнообразие. Устойчивото и разумно ползване на богатите биологични ресурси е жизненоважно за производството на здравословни храни и процесите, поддържащи живота на Земята.

Настоящата държавна политика, провеждана от дирекциите на природните паркове, има за цел да осигури дългосрочното опазване на уникалната природа, като същевременно с това гарантира устойчивото социално-икономическо развитие на местното население. Много често в основната си част това управление се фокусира върху забраните за извършване на различни дейности. Поради това, в общия случай, отношението на хората към природните паркове е придобило негативни измерения. Основният подход възприет от ръководството на природните паркове в тази насока е социологизация на защитените територии. С оглед на това парковият статут трябва да бъде превърнат от нежелано ограничение за местната общност в един социално-икономически инструмент за регионално развитие. Парковете осъществяват различни инициативи за информиране и приобщаване на местното население, корпоративния сектор и обществото като цяло към консервационните усилия в областта на опазване на околната среда. Тук е мястото да се изкаже дължимата благодарност на всички служители от парковите администрации, неправителствените организации и всички хора, чиито усилия са насочени към опазването и възстановяването на безценното природно наследство.

Ето защо аз мисля, че цялото общество активно трябва да подкрепи усилията на всички институции и организации, ангажирани с опазването на биологичното разнообразие у нас, за да съхраним уникалното и незаменимо природно богатство.

 

 

МИНИСТЪР

Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ