Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков присъства на поклонение в памет на Стоил войвода

16 май 2011 13:14,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1364

На 14.05.2011 г., областният управител г-н Марин Кавръков присъства на поклонение в памет на Стоил войвода и неговите четници на лобното му място в с. Близнец, общ. Твърдца в м. „Сатма чешма”.

Ежегодно в дните около 13 май Фондация „Стоил войвода”, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” от с. Стоил войвода, съвместно с Община Твърдица организират поредица изяви, посветени на саможертвата на войводата и четата му.

През тази година се навършват 135 години от гибелта на Стоил войвода и неговата чета. Стоил Иванов Учков започва земния си път в тутраканското село в Северна България Енджекьой. Определен е за помощник апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание през 1876 г. След тежки сражения с турците, четата му е разбита. Заради дръзкия му отказ да върви вързан, е обезглавен в местността „Сатма чешма” край село Близнец.

На преклонението пред паметника на Стоил войвода присъства кметът на община Твръдица г-жа Катя Дойчева и ръководството на общината. Зам. кметът на община Нова Загора г-жа Галя Захариева, директорът на Московския културно-делови център “Дом на Москва в София” г-н Борис Громов, кметът на с. Близнец и кметовете на съседните села, много признателни жители и гости на с. Близнец. В знак на почит и уважение към войводата на паметника издигнат на лобното му място бяха положени венци и цветя.

На площада в с. Близнец се проведе тържествена заря проверка. Спазвайки традицията, бяха споменати всички герои, паднали за Родината от основаването на България през 681 г. до сега.

Самодейни състави от с. Селиминово, с. Гавраилово, гр. Нова Загора, с. Стоил войвода и с. Червенаково допринесоха за празничното настроение.