Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Образователната ни система е повлияна от прехода, смята министър Игнатов

19 май 2011 10:48,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1959
001

„Лично съм ангажиран с промените, които трябва да се направят в българското образование”, заяви пред аудиторията в ІІІ ОУ „Д-р Ив. Селимински"-Сливен министърът на образованието Сергей Игнатов. По време на посещението си в Сливен той се срещна с ръководството на областна администрация, директори на училища и зам. кметове от общините Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел. Проблемите в образованието са световни, не са само в България, допълни министърът. Според него, например в САЩ и Великобритания, основната дискусия е на тема образование. Не само заради политическите дивиденти, но и защото светът наистина преживява драматична промяна.

Освен това, върху нашата образователна система е повлиял и преходът от тоталитарно управление към демокрация. За съжаление, каза министърът, това, което става в момента като културен феномен, не е изследвано и езика на тази промяна не е изучен и не е написан. „Съвсем уверено мога да изкажа твърдението, че следващите 10 години промените ще бъдат още по-скоростни. Ние наистина трябва да подготвим нашите деца за света, за да не мине съкрушителен ураган, така както се случи 89-90 година. Излизайки от едно съвършено стерилно, подредено по друг начин общество, ние интелигентните хора с дипломи, се чудихме какво да правим. Оказа се, че образованието, което имаме, е много добро, но по-голяма част от българската интелигенция не беше подготвена за този преход. Наложи се хора с дипломи за висше образование, хора с докторски степени, да започнат да копаят канали, да карат таксита, да мият чинии. Всъщност, преходът премина в ръцете на една по-необразована, но по-агресивна част”, допълни Сергей Игнатов. Той допълни, че в момента анализите показват, че образователната система подготвя добри изпълнители. Бизнесът обаче от друга страна казва, че децата излизат от училище неподготвени и трябва допълнително да бъдат обучавани. Според министъра, големият проблем за образователната система навсякъде по света, и особено за България, е подготовката на хора, на които предстои да вземат решения, да ръководят отделни структури и цялата държава.

Основният въпрос е как да се развие потенциалът на всяко дете и това се обсъжда във всички страни, където се провеждат реформи и не случайно в последните две години върви вълна от приемане на нови закони в училищното образование. Игнатов смята, че ще се увеличава броя на хората, които не просто ще бъдат мениджъри, а такива, които ще създават собствено работно място и ще бъдат едновременно работодатели на себе си, а сами те и в тази роля наемни работници. Именно в тази посока са и разсъжденията на екипа на министерството, когато предлага да се премине към една съществена промяна в образователната среда, а инструмент за такава промяна е закона. „Имаме един Закон за народната просвета, който е писан преди Конституцията, постоянно е подлаган на допълнения, различни поправки в нормативната уредба, но чисто философски ако погледнем този закон, ще видим, че той е инструмент, който урежда повече администрирането на системата. Според Сергей Игнатов всички усилия трябва да бъдат насочени към развитието на потенциала на българските деца. „Имаме нужда от обхватно, постепенно обхващане на децата в целодневната форма на организация от първи клас до седми клас. Тази година ще имаме и втори клас, парите са гласувани в Министерски съвет. Спечелени са европейски пари за децата до осми клас от средищните училища Ние спечелихме на първи декември 520 милиона, с които, ако добавите в един бюджет от 2 милиарда и 575 милиона, надхвърляме, 3 милиарда живи пари за образование. Специално перо се отделя за целодневната форма и особено за тези училища до осми клас”, допълни той.

Игнатов заяви, че е много важна работата в посока квалификацията на учителите. Той отчете като положителна стъпка приемането на задължителна предучилищна подготовка от 2 години. „Не е само заради ромчетата, турците с български корен, той е за всички. Има и много български деца, които не владеят добре българския език. Освен това знаете, че има предложение, и стоим твърдо зад него, децата до трети клас да не се оценяват с числа и да няма повтаряне до четвърти клас. Тепърва се обсъжда и се развива идеята за група, която да подпомага детето и в която да влиза класния ръководител”, каза в заключение министърът на образованието.